kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
Det är många som vill ha unika möbler i sitt hem som samtidigt speglar den egna smaken och fyller ens behov. Trots att ett enormt utbud av både möbler och inredningsdetaljer numera bara är ett klick bort, kan det vara svårt att hitta just det du vill ha. Ett roligt och ofta billigt alternativ är då att bygga dessa möbler själv, vilket gör att du garanterat får ett unikt resultat.
Ett av de vanligaste projekten att börja med är ett mindre bord, som till exempel soffbord, nattduksbord eller en TV-bänk. I sin enklaste form består de av en skiva och ett underrede, som även om det låter enkelt kan varieras i det oändliga. Ett annat vanligt projekt att ge sig på är hyllor eller skåp, som egentligen bara är varianter på lådor. Genom att kombinera dessa två så kan du enkelt bygga en mediabänk att ställa på golvet eller hänga på väggen.
Vill du bygga med massivt trä är det viktigt att det är torrt, annars finns risken att det slår sig och du får ett skevt resultat. Helst ska fuktkvoten ligga i intervallet 6 – 10 % för att du ska få ett bra och stabilt resultat och detta kan du kontrollera med en fuktkvotsmätare. Dessutom har massivt trä en tendens att svälla och krympa under säsongerna. Till skåpsstommar är därför skivmaterial ofta ett bättre val och det finns flera typer att välja mellan.
Det finns olika skivmaterial och plywood är ett alternativ som passar bra till skåpstommar. Det består av ett antal lager fanér som limmats korsvis och på så sätt ger ett stabilt material med goda egenskaper. Andra alternativ är spånskiva eller MDF som båda består av träspån som limmats ihop under högt tryck. MDF är mest lämpat att bygga möbler av eftersom det är väldigt lätta att bearbeta, samt lämpar sig väl till målade snickerier.
Eftersom möbelbygge handlar om att kapa ner material till mindre bitar som sedan ska sättas ihop på ett visst sätt, blir sammanfogningsteknikerna viktiga att hålla koll på. Antingen använder du mekaniska fästelement som exempelvis skruv eller så limmar du ihop din konstruktion, gärna tillsammans med plugg eller kex. Normalt klarar du dig långt på vanligt trälim och själva fogen blir vanligen starkare än det material du limmar ihop.
Vid möbelbygge är noggrannheten viktigt och därför ställs det extra stora krav på dina mätnings- och märkningskunskaper, samt att du kan kapa enligt dessa märkningar. För att förenkla och höja kvaliteten på resultatet är det alltid en god idé att kapa alla bitar med samma mått samtidigt. På så sätt blir de lika långa och avvikelser på någon tiondels millimeter behöver därför inte spela så stor roll för resultatet. Se även till att kontrollmäta ofta och gör en torrpassning innan du börjar limma något, då finns fortfarande tid för korrigeringar.
Använd passbitar som anhåll vid kexning så blir det lättare att få till perfekta fogar.
Saknar du tvingar eller limknektar kan du använda vikter i stället och göra limningen i flera steg.
Mät ofta och noga, samt torrpassa delarna innan limning för att undvika tråkiga överraskningar i kritiska moment.
Bryt alla kanter så fäster färgen bättre och din mediabänk kommer att hålla sig snygg länge.
Förbehandla alla MDF-kanter med minst ett lager grundfärg som putsas innan du grundar hela stommen.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet bygg ett vägghängt skåp.
Detta vägghängda skåp är uppbyggt av 18 mm MDF med tre fack som du kan välja att sätta dörrar på eller låta vara öppna. Måtten är baserade utifrån att passa två MDF-skivor med 395 mm bredd, vilket gör att du inte behöver klyva de längre bitarna.
Kapa till toppen och botten till skåpen genom att först dela en skiva på mitten och lägga dem kant i kant. Kapa sedan båda till 1185 mm längd.
Dela sedan ytterligare en skiva och lägg de två halvorna kant i kant och mät ut för sidornas höjd som ska vara 395 mm.
Upprepa stegen ovan för att kapa till de två dörrarna, som även de ska ha måtten 395 x 395 mm.
Upprepa stegen ovan för att kapa till de två dörrarna, som även de ska ha måtten 395 x 395 mm.
Lägg ut bitarna för stommen och kontrollera att de passar ihop bra, annars finjustera tills du är nöjd.
Kapa till en bit 21 x 95 mm planhyvlad furu till samma längd som toppen och botten, dvs 1185 mm. Denna kommer att fungera både som upphängningslist och även styva upp konstruktionen.
Mellanväggarna måste få urtag i ovankant i baksidan för att upphängningslisten ska kunna monteras mellan sidostyckena. Markera därför ett urtag på 21 x 95 mm på respektive mellanvägg baktill i ovankant.
Använd en sticksåg och såga ur urtagen ur mellanväggarna och kontrollera passformen mot bärlisten. Ju exaktare passform desto bättre.
Torrpassa återigen alla bitar och gör markeringar för var du ska fräsa ur för kexen. För en skivtjocklek på 18 mm bör du använda kex av storlek 20 och tre stycken blir lagom för skåpets djup.
Image
Mellanväggarnas placering får du fram genom att lägga en mellanvägg kant i kant med toppen eller botten och dess höjd representerar då innermåttet på respektive sidofack.
Fäst den liggande mellanväggen med två tvingar i botten och använd dess kant som anhåll för kexfräsen, så är du garanterad att kexen hamnar i rätt position.
Upprepa sedan för andra sidan samt för båda sidorna i toppen.
Fräs sedan både toppen och botten för kexen i fogarna för sidostyckena.
Slutligen fräser du även ur för kexen i sidostyckena samt i mellanväggarna.
Montera kexen och gör en sista torrpassning innan limning. Kontrollmät även diagonalerna för att se att de är lika, alternativt använd en vinkelhake för att se att dina hörn är 90°.
Om allt passar och du är nöjd är det dags att hämta limflaskan och påbörja limningen.
Innan du limmar ihop är det dock bra att rugga upp den blanka ytan med ett sandpapper på MDF-skivan där limmet ska fästa.
Börja med bottensidan av mellanväggarna och för på lim i hålen för kexen samt hela kanten.
Tryck i kexet och applicera sedan lim i kexspåren i botten innan du ställer första mellanväggen på plats.
Upprepa med nästa mellanvägg och fortsätt sedan med att förbereda limningen av toppen.
Applicera lim längs hela kanterna på mellanväggarna samt i spåren för kexen på både mellanväggarna och toppen. Stoppa sedan i kexen och lägg på toppen.
Med toppen på plats sätter du dit tvingar som håller ihop limningen och använd gärna mellanlägg för att inte göra märken i dina skivor.
Upprepa sedan på samma sätt med lim och kex för sidostyckena också och spänn ihop fogarna med långa tvingar eller limknektar. Saknar du tillräckligt långa tvingar eller knektar kan du ställa bänken på högkant och lägga tyngder på ena gaveln. Se då bara till att du får trycket på fogen och inte i mitten, då riskerar du att sidostycket bågnar.
Kontrollera sedan att alla vinklar är 90° och gör eventuella justeringar för att hela konstruktionen blir vinklrät.
Låt limmet torka ordentligt innan du lossar tvingarna, full styrka i limfogen uppnås efter ca 24h.
När stommen är limmad återstår att fästa upphängningslisten i bakkant och börja med att torrpassa den och gör eventuella justeringar.
Stryk lim på upphängningslisten samt i urtagen på mellanväggarna och placera listen på plats.
Använd tvingar för att pressa ihop fogarna mellan bärlisten och skåpsstommen.
När limmet torkat tar du av tvingarna och bryter alla kanter med ett K180 sandpapper så att det ej är så skarpa. Då håller kanterna bättre och färgen fäster bättre.
Torka av allt slipdamm från både delarna och arbetsbänken innan du går över till målning.
Innan du grundmålar alla dina delar är det bra att först grundmåla alla MDF-kanter med snickerigrund och låt torka. Kanterna suger mycket mer färg än övriga ytor och genom att göra så här blir resultatet bättre.
Putsa sedan de grundade kanterna med ett K180 sandpapper och torka av allt slipdamm.
Måla hela skåpsstommen med snickerigrund och låt torka och stryk sedan alla delar som ska ha färg med två lager snickerifärg i lämplig kulör.
När alla delar är färdigmålade återstår att montera dörrarna med gångjärn. Eftersom stommen är öppen i bakkant kan du placera dörrarna som de ska sitta i stängt läge och montera gångjärnen inifrån. Det viktiga är att vara noga så att dörrarna hänger snyggt när skåpet är stängt.
Vill du så kan du även komplettera med en snygg bänkskiva som topp och här kan du låta fantasin flöda. Snygga alternativ är stavlimmad träskiva, gjuta en betongskiva eller varför inte lägga på en tonad glaskiva. För snygg effekt kan du även göra en hylla med samma material till mittendelen.
Upphängningen gör du enkelt genom att skruva fast upphängningslisten på väggen med skruvar som passar just din vägg. Glöm inte vattenpasset så det blir rakt.