kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
Ska du bygga nytt eller bygga till? Vill du ha ett lättbyggt system som ger dig en god innemiljö och låga uppvärmningskostnader? Då kan isolerade byggblock vara något för dig. Allt byggs ihop med några enkla verktyg och påminner lite om Lego. När du rest väggarna fyller du hela konstruktionen med betong. Och vips har du en komplett ytterväggsstomme utan köldbryggor. Allt avslutas enligt tradition med en smarrig gjutartårta.
Isolerade byggblock är uppbyggda med dubbla lager isolerande cellplast som förbinds med plastbryggor. Dessa plastbryggor både stabiliserar cellplastskivorna under byggtiden och fungerar som armeringsdistanser. Hålrummen mellan cellplastskivorna ska nämligen armeras med armeringsjärn och sedan fyllas med betong, som blir den bärande stommen i huset. Beroende på vilka förutsättningar du har och vilka krav som ska uppfyllas så kan olika tjocklekar på cellplastskivorna kombineras med olika dimensioner på plastbryggor de fästs med. På så sätt kan du enkelt kombinera ihop rätt isoleringsgrad med tillräckligt stark stomme.
Konstruktionen gör att du slipper köldbryggor och får en god isoleringsgrad över hela väggen med lågt U-värde. Cellplasten gör också att väggen blir helt tät och tillsammans med ett intrimmat ventilationssystem kan du skapa ett behagligt inomhusklimat. Tack vare byggsystemets uppbyggnad så uppnås även god brandsäkerhet och har även ljuddämpande egenskaper som gör att du får ett tyst hem. Systemet lämpar sig såväl till källarväggar som till väggar ovan mark och utsidan kan putsas direkt för att snabbt få till en färdig fasad. Insidan kan sedan kläs med ett installationsskikt med plats till rör och kablar för tekniska installationer i byggnaden.
Som med alla byggnader så kräver även detta system någon form av grundläggning. För att få en obruten isolering är det en god idé att göra grunden med så kallade kantelement. Då låter du armeringsjärn sticka upp ur kantbalken som du sedan kan gjuta ihop med väggarna. Då kommer både betongstommen och den omgivande isoleringen att bli kontinuerlig från golv och upp i väggen.
Systemet med isolerade byggblock består av hörn samt raka standarblock som ställs ut på grunden med start i hörnen. När du sedan kommer till nästa hörn kapas det sista väggblocket enkelt med hjälp av en fogsvans. Efter att första lagret är armerat fortsätter du med nästa lager som då ska placeras i förband, dvs. de vertikala skarvarna ska förskjutas i sidled så att generalskarvar undviks. När du kommer till dörrar eller fönster så tar du enkelt upp hål för dessa och genom att såga ut med en fogsvans. För att förhindra köldbryggor monteras då smyglister i cellplast som du sedan monterar träreglar på för infästning av fönster eller dörr.
Montera bara de nedersta plastbryggorna innan du ställer väggelementen på plats. Armera sedan klart första lagret innan du monterar de övre plastbryggorna.
Var noga med passformen på väggelementen – då undviker du glipor som du senare måste täta.
Var noga och mät ofta – då blir väggarna både räta och raka.
Stabilisera väggarna i läge – de ska vara stilla under hela gjutningen.
Fäst reglar i smygarna med långa rostfria skruvar. De kommer sedan att gjutas fast i betongen. Det gör montaget av fönster eller dörrar mycket enklare.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet bygg vägg med isolerade byggblock.
Innan du börjar - mät ut för dina väggar på grunden innan du ställer ut de isolerade väggblocken. Mät upp och märk ut för alla väggarna. Kontrollera att alla vinklar stämmer. Det gör du enkelt genom att mäta ut 3 m längs en vägg 4 m längs den andra och då ska du få 5 m på diagonalen för att ha 90° i hörnet.
Fäst en vinkelprofil i grunden längs med dina markeringar för väggarnas insida. Den kan du senare fästa dina väggelement i för att stabilisera konstruktionen under bygget. Var försiktig – skruva inte i eventuell golvvärmeslang om du ha golvvärme i grunden.
Montera ihop hörnelementen genom att förbinda de inre och yttre cellplastskivorna med plastbroarna. Börja från undersidan och se till att broarna går i botten i sina spår innan du vänder på blocken. Vänta med de övre plastbroarna tills du har armerat hela det första skiftet.
Vänd upp hörnelementen åt rätt håll och placera sedan ut dem på plats i respektive hörn.
Montera därefter ihop dina raka väggelement på samma sätt som hörnen genom att förbinda de inre och yttre skivorna med plastbroarna från undersidan.
Börja i ett hörn och placera ut de raka väggelementen efter varandra tills du når nästa hörn. Där behöver du nog behöver kapa ett element till rätt mått.
Mät ut för det sista blocket och kapa med en fogsvans innan du sätter det på plats.
Fortsätt sedan på samma sätt för resterande väggar tills hela första skiftet är på plats. Kom ihåg att göra urtag för dörrarna.
Fäst sedan alla väggelementen i det första skiftet i L-profilen du monterade i plattan tidigare. Börja från väggelementens markeringar och fäst i de ingjutna plastskenorna.
När hela första skiftet är på plats - börja armera väggarna med armeringsjärn som läggs på plastbryggorna inne i väggelementen och fästs med najtråd i bryggorna.
Skarva armeringsjärnen med minst 60 cm överlapp. Fäst dem gärna ovanpå varandra när du najar fast järnen. Det underlättar för betongen att komma ner ordentligt.
Hörnen förstärks ytterligare när du låter de inre armeringsjärnet vika av och bli det yttre i nästa vägg och tvärtom för det andra. Då blir hörnet ännu styvare.
När du har armerat hela vägen runt - montera de övre plastbryggorna i dina väggelement och fortsätta armeringsarbetet ovanpå dessa.
Passa samtidigt på att förlänga den vertikala armeringen innan nästa rad av block ställs på plats. Då blir det mycket enklare att fästa dem ordentligt.
Med hela första skiftet armerat är det dags att börja nästa skift. Det ska monteras i förband, som betyder att de vertikala skarvarna förskjuts. Det gör du genom att börja nästa skift med att montera ett hörnblock som är spegelvänt mot det i föregående skift.
Fortsätt på samma sätt som med första skiftet. Använd vattenpass för att kontrollera att väggen är rak och mät ut att hörnen håller sid i rätt vinklar.
Tryck ihop väggblocken ordentligt – då undviker du större springor. Om det skulle bli någon springa tätar du dem med fogskum.
Runt hål för dörrar och fönster - avsluta med smyglister i cellplast eller tillverka egna av cellplastskivor som du fäster med plasthullingar.
Urtagen för dörrar och fönster ska även avstyvas inför gjutningen. Det görs med regelvirke längs smygarna samt stöttor mellan dessa, både vertikalt och horisontellt.
När du nått toppen på din vägg så avslutas denna med gjutskydd. Den skyddar den övre kanten på blocken så att du kan fortsätta bygga vidare på nästa våning. Dessa gjutskydd kan även användas för att skapa en kantbalk i överkant på väggen om du vill.
Innan du beställer hem betongbilen - väggen behöver stagas upp så att den står helt still under gjutningen. Skruva därför fast en 45 x 95 mm regel i väggelementens ingjutna plastreglar och sedan en likadan regel i betongplattan och montera en snedsträva av reglar i samma dimension.
Fäst avstyvningar med ett avstånd om max 2,5 meter och på båda sidor om öppningar i väggen.
När alla förstyvningar är på plats och eventuella glipor tätade – dags att fylla på med betong. Det avslutas alltid - enligt traditionen -med en gjutartårta.
Vänta 7-14 dagar innan du kan lägga på belastning på dina nya väggar. Det gäller både om du ska lägga på takstolar, mellanbjälklag eller återfylla utsidan.