kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
Ett altantak förlänger säsongen för hur länge du kan använda din altan, samtidigt som det skyddar mot solljus och regn. Ett altantak förändrar hela känslan av altanen och skapar i princip ett extra rum. Det är viktigt att få till rätt lutning och hållfasthet när du bygger altantak. I den här guiden visar vi en enklare konstruktion som du kan anpassa efter dina behov och önskemål.
En trall till en altan byggs oftast i tryckimpregnerat virke för att kunna stå emot vatten och fukt. I Sverige förekommer ofta märkningen NTR på impregnerat virke, vilket är en branschstandard framtagen av Nordiska träskyddsrådet. När du köper NTR-klassat virke ingår också en 20 års rötskyddsgaranti om du på begäran kan visa upp kvitto och garantisedel.
Ett altantak är oftast bygglovsbefriat, så länge den totala arean av altantaket inte överskrider 15 m2, men det kan finnas undantag som regleras i fastighetens detaljplan och/eller områdesbestämmelser. Kontrollera med byggnadskontoret i din kommun vilka regler som gäller för din fastighet.
Sverige delas in i olika så kallade snözoner, vilket förenklat betyder att en kraftigare konstruktion krävs ju längre norrut altantaket ska byggas. Detta kommer att påverka regeldimensioner och centrumavstånd. Mellersta Sverige har snözon 3,0 vilket innebär att en 45x195 mm regel av hållfasthetsklass C24 kan användas som takstolar upp till tre meters spännvidd med ett centrumavstånd på 60 cm. Kolla upp vilken snözon som gäller där du bor och anpassa dimensionerna utifrån det. En lämplig lutning på ett altantak är 10° vilket ger en höjddifferens på cirka 17 cm/m mellan den främre och bakre bärlinan.
Rensa hängrännan en gång per säsong från löv och smuts. Utsatta delar av altantaket bör tvättas och oljas varje säsong.
Var gärna två personer när du bygger ditt altantak, det förekommer flera moment där en extra person är till stor hjälp.
Kapa inte hängrännan med vinkelslip, det förstör rostskyddet. Använd en bågfil eller annat verktyg som inte utvecklar hög värme.
Skruva inte för nära ändträ för att motverka sprickbildning, förborra gärna vid utsatta ställen.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig att lyckas med projektet att bygga altantak.
Demontera några trallbrädor så att du kommer åt för att montera 95 x 95 mm stolpar i bjälklaget.
Kapa stolparna något högre än vad dom behöver vara, de kommer sedan att sågas av vid takstolarnas exakta höjd. Loda in stolparna med ett vattenpass och fixera med två vagnsbultar (med bricka och mutter). Beroende på konstruktion anpassas centrumavståndet mellan stolparna. Cirka 2 meter är ett standardavstånd.
Mät mellan stolparnas ytterkanter och lägg på 90 mm på måttet om 45 mm brett virke kommer användas till takstolarna.
Loda upp en linje på husväggen med ett vattenpass eller laser. Utgå från första eller sista stolpen. Mät sedan från den markerade linjen och markera måttet som uppmättes mellan stolparna och lägg till 45 mm i varje ände. De yttersta takstolarna ska ligga på bärlinan vid husväggen och skruvas på utsidan av stolparna.
Mät från takfoten och markera överkantsmåttet som bärlinan ska fästas på. Beroende på altantakets totala tjocklek måste måttet anpassas. Säkerställ så att bärlinan fästs på en höjd som både ger en distans upp till takfoten samtidigt som gångutrymmet under altantaket blir tillräckligt.
Montera bärlinan med 10x120 mm fransk träskruv med bricka enligt markeringen. Använd ett vattenpass för att kontrollera att bärlinan är i våg. Om väggen är av betongmaterial måste du använda borrhammare, plugg och syllpapp mellan bärlina och vägg.
Montera den främre bärlinan på stolparna med 10x120 mm fransk träskruv med bricka. Kontrollera att det utstickande måttet förbi stolparna blir 45 mm på varje sida. För en 10° lutning på ett tak med 3 m spännvidd monteras den främre bärlinan 17 cm/m lägre än bärlinan mot fasaden.
Sätt vinkelbeslag så att de hamnar på takstolens insida. För de mellanliggande takstolarna monterar du vinkelbeslagen så att de bildar en U-form. Centrumavståndet mellan takstolarna varierar beroende på vilken snözon du bygger i.
Gerkapa takstolarna så att de passar mot husväggen och kapa längden så att en 40 cm takfot bildas. Kapa så många takstolar som behövs och använd den första som mall. Fäst takstolarna med ankarskruv 4,8x40 mm i vinkelbeslagen och 5,0x100 mm skruv där takstolarna möter stolpen.
Såga av stolpen så att den livar med takstolens överkant.
Fortsätt montera resten av takstolarna. Kontrollera takfotens mått när du monterar varje takstol.
Skråskruva en 4,8x75 mm skruv i övre delen av takstolarna in i husets yttervägg.
Montera första bärläkten till taket med 4,2x55 mm skruv. Lägg på cirka 40 cm totalt på bärläktens längd för att skapa en takfot på 20 cm på varje sida. Kapa därefter en 26,4 cm lång bärläkt som används som distans för att skapa ett centrumavstånd på 30 cm mellan bärläkten. Montera bärläkten hela vägen tills du når husets yttervägg.
Montera en 45x45 mm regel i varje ände under bärläkten. Såga därefter av 45x45 mm reglarna jämns med den främre bärläkten.
Mät från bärläktens överkant och markera 145 mm ned där takfotsbrädan kommer sluta (om 145 mm takfotsbräda används). Dra en linje från markeringen in till överkanten av bärlina. Såga efter linjen med en sticksåg.
Kapa och montera takfotsbrädan så att den slutar kant i kant med takstolarna.
Nu är det dags att montera plasttaket med plasttaksskruv. Överlappa plasttakets skarvar med 2–3 vågdalars överlapp. Anpassa längden på plasttaket så att det hamnar ungefär mitt i hängrännan.
Därefter monterar du vindskivorna på samma sätt som takfotsbrädan. Montera vindskivans överkant i våg med taket. Längden på vindskivorna anpassas så att de slutar där plasttaket slutar.
Montera därefter vindskiveplåtarna med farmarskruv. Låt vindskiveplåtarna sticka ut cirka 1 cm förbi vindskivan.
Så har det blivit dags att montera ställbara rännkrokar och hängrännan. Lutningen på rännan ska vara 3–5 mm per meter. Mät längden på takfotsbrädan för att beräkna den totala lutningen. Du kan med fördel använda ett murarsnöre mellan högsta och lägsta punkt.
Avsluta med att montera stuprör för att leda bort vattnet till lämpligt ställe. Färdigt!
Här kan du få svar på dina frågor!. Ställ en fråga direkt till oss eller bläddra dig fram till ditt svar.