kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
Ett tak vid entrén är bra både för att skydda dig mot vädret när du famlar med nycklarna vid dörren och kan bidra till husets uttryck genom att skapa en inbjudande känsla. Taket vid ingången kan antingen vara fäst enbart i fasaden eller byggas ut med pelare för att skapa en rymligare entré där hela familjen får plats att borsta av skorna i skydd från vädret.
När du börjar ditt planerande av projektet är det viktigt att du först kollar med kommunen om du behöver tillstånd för att bygga ett entrétak. Inom detaljplanerat område brukar det finnas bestämmelser för hur förändringar av fasaden regleras.
Entrétaket kan byggas på flera olika sätt, både litet och stort. Det går även att köpa färdiga paket som ofta är fasadhängda. Ett bra tips är att försöka matcha husets stil när du designar ditt entrétak och välj gärna samma taktäckning som huset, kom bara ihåg att planera så du bygger med rätt takvinkel som taktäckningen kräver.
Tänk på att fasadhängda tak lägger all vikt på fasaden, de kräver därför ett mer genomtänkt utförande för att sitta säkert. Alla hus är nämligen inte byggda med samma sorts stomme. Därför är det enklare att bygga taket med stolpar som tar upp lasten längst ut vilket även förlänger huset litegrann på ett snyggt sätt.
När du planerar storleken på taket bör du ta hänsyn till C/C-avstånd och placeringen av husets väggreglar som taket måste fästas i, det kommer göra det enklare i slutändan för att få ett entrétak som blir enkelt att förankra samtidigt som det ser symmetriskt ut. elektroniska låsmodulen.
Beroende på vilket stomme ditt hus är uppbyggt med, så måste också infästningen anpassas därefter. Hus med träregelstomme erbjuder gott fäste direkt i väggreglarna medan ett murat hus kan ha större valfrihet angående var infästningen kan göras. Så det är viktigt att först kontrollera var och hur du kan fästa stommen för ditt nya entrétak.
Underhåll genom att måla om trädetaljerna efter några år och kontrollera att taktäckningen är hel.
Var gärna två när ni bygger, det underlättar en del moment och är mycket roligare.
Använd justerbara stolpskor så är det lättare att justera stolparnas höjd i efterhand.
Gör en enkel skiss med dina mått så kommer du snabbt att få en uppfattning om hur mycket material du behöver.
Var noga med att loda och kontrollmäta kontinuerligt inför varje moment under byggprocessen för att alla delar ska passa.
Är skarven mellan entrétaket och husets fasad utsatt kan du behöva täta här. Beroende på fasadtyp kan detta göras antingen genom att limma fast underlagspappen mot fasaden eller med plåt som fästs bakom fasaden.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet bygga entrétak.
Börja med att göra en enkel skiss över hur du vill att ditt nya entrétak ska se ut utifrån de förutsättningar din entré har. Bestäm dig för bredden på taket samt hur långt ut du vill att taket ska sträcka sig och vilken takvinkel du vill ha. Minsta möjliga takvinkel bestäms av vilken typ av taktäckning du har tänkt dig.
Placera sedan plintar där hörnstolparna till taket ska placeras, antingen färdiga som du gräver ner eller så gjuter du egna.
Kapa till en 45 x 120 mm regel som du fäster i horisontellt i husfasaden över dörren och som kommer att bära upp takreglarna. Beroende på fasadtyp väljer du passande skruvar och i en träregelstomme skruvar du fast med 6,0 x 120 mm träskruv i väggens reglar.
Höjden på hörnstolparna beror nu på hur högt upp på fasaden du fäst den horisontella regeln samt lutningen du valt för entrétaket. Räkna ut höjden utifrån dina mått och kapa två 95 x 95 mm stolpar till rätt längd.
Den tvärgående regeln som kommer att gå mellan hörnstolparna för att bära takreglarna kommer behöva fästas i hörnstolparna på ett bra sätt. Såga därför ut profilen 45 x 120 i ena änden på de båda hörnstolparna. Detta kommer bilda en hylla som den tvärgående regeln mellan stolparna kommer passa perfekt i.
Fäst respektive hörnstolpe i stolpskorna med en 8 x 40 mm träskruv med brickhuvud och se till att urtaget du tidigare gjort är vänt utåt. Kontrollera att stolparna är i lod åt båda hållen och stabilisera dem med snedsträvor.
Kapa en 45 x 120 mm träregel till bredden av stolparna, montera den genom att fästa den i den ursågade hyllan med träskruv 5,0 x 90 mm.
Takreglarna består även de av 45 x 120 mm regelvirke och ska ligga ovanpå de två horisontella reglarna du monterat på fasaden respektive stolparna. Börja därför att ta ut vinkeln inne vid väggen med hjälp av en smygvinkel och kapa till änden på regeln efter denna.
Bestäm sedan hur mycket överhäng du vill ha i framkant och kapa takregeln till rätt längd. Vill du kan du även markera ut och kapa av tassen för att skapa ett lite nättare utseende.
Passa in takregeln och kontrollera att vinkeln vid väggen stämmer samt att överhänget ser bra ut. Använd sedan den första takregeln som mall för att kapa till övriga på samma sätt.
Med alla takreglarna klara är det bara att montera dem på plats med ett maximalt C/C-mått om 60 cm. Fäst dem i den horisontella regeln på fasaden genom att skråskruva med 5,0 x 90 mm träskruv eller använd takåsfästen och 4,8 x 40 mm ankarskruv.
Innan du fäster takreglarna i överliggaren vid stolparna så kontrollera att stolparna är i lod. Fäst sedan takreglarna på samma sätt som inne vid väggen.
Avsluta sedan entrétakets bärande delar genom att fästa stolparna helt i plintarna med hjälp av 8 x 40 mm träskruv med brickhuvud. Därefter kan du ta bort snedsträvorna.
Vill du ha plåttak så kan du nu montera bärläkten och sedan fortsätta med plåten, men vill du hellre ha papptak eller takpannor måste du lägga råspont.
Mät ut bredden på takstommen och lägg till överhänget på båda sidorna. Kapa sedan upp råsponten till detta mått.
Spika råsponten med två 2,3 x 60 mm trådspik i varje takregel och kontrollmät så att du har samma överhäng på båda sidor hela vägen.
Montera trekantslister längs sidornas ovansida och 45 x 45 mm reglar längs kanternas undersida.
Täck sedan råsponten med underlagspapp och fäst med 2,5 x 25 mm pappspik. Behöver du skarva så gör du det med 10 cm överlapp och saknar pappen klisterkant använder du asfaltsklister.
Montera strö- och bärläkt med 2,3 x 60 mm trådspik utifrån de mått som rekommenderas för dina takpannor. Tänk på att nedersta läkten monteras på högkant för att pannorna sedan ska ligga rakt.
Lägg på takpannorna och börja i den nedre högra hörnet och fäst pannorna med takpanneskruv.
Montera vindskivor och en takfotsbräda av ytterpanel 22 x 120 mm och fäst mot taket med 4,5 x 50 mm träskruv.
Som avslutning på taket fäster du vattbrädesbeslag som täcker skarven mellan takpannorna och vindskivan. Dessa plåtar fäster du med farmarskruv som har en gummipackning under brickan.
Montera sedan hängrännor och stuprör, som du kopplar till dagvattnen eller leder ut på gräset.
Här kan du få svar på dina frågor!. Ställ en fråga direkt till oss eller bläddra dig fram till ditt svar.