kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
Att många vill ha egna höns är kanske inte så konstig. De är både trevliga och lättskötta djur som också belönar dig med fina, närproducerade och smaskiga ägg. Det du behöver ordna är ett ordentligt hem till dem. Då är dom trygga för faror på natten och har en liten gård att gå ut på om dagarna.
Att många vill ha egna höns är kanske inte så konstig. De är både trevliga och lättskötta djur som också belönar dig med fina, närproducerade och smaskiga ägg. Det du behöver ordna är ett ordentligt hem till dem. Då är dom trygga för faror på natten och har en liten gård att gå ut på om dagarna.
Vill du istället bygga ett nytt hönshus är det bra att tänka på de praktiska aspekterna som kommer att göra skötseln ännu lättare. Passa på att bygga in förvaring för redskap och annat som du behöver för att sköta om hyresgästerna. Dra gärna in el till hönshuset så att du lätt kan koppla in en värmelampa vintertid som håller vattnet flytande. Hönsen i sig klarar sig normalt utan värme, så länge de har ett väderskyddat hönshus, men om du även isolerar det så blir det lättare att se till så att de alltid har tillgång till vatten.
Bor du inom tättbebyggt område kan kommunen ha synpunkter på hur många höns du får ha, så börja med att kontakta dem. Ofta handlar det om 5 -6 höns som tillåts, vilket brukar vara lagom för en familjs äggkonsumption. Däremot brukar det finnas synpunkter på om du får ha någon tupp eller ej - inte minst med hänsyn till grannarna. Oavsett om du får ha tupp eller ej kan det vara lämpligt att prata lite med grannarna gällande dina planer på att skaffa höns.
Det finns många olika raser av höns av varierande storlekar som förstås lägger olika stora ägg och även olika ofta. Vanliga lantraser brukar lägga ca 4 – 5 ägg i veckan, vilket med fem höns blir ett stort paket ägg. Ser du till att de får bra mat så kommer du också märka att äggen blir mycket godare än de du köper i affären. Förutom värpfoder så tycker höns om det mesta som du normalt annars slänger som matavfall, det är bara att prova sig fram vad de gillar.
Enligt djurskyddslagen ska varje höna ha minst 0,2 kvm, vilket är väldigt lite. Så för att få glada höns som trivs och värper många ägg är det bättre att ta till lite större ytor - framförallt i hönsgården där de vill kunna röra lite mer på sig. Vill du ha 5 höns blir ett hönshus på 1,5 kvm lagom så att du får plats med sittpinnar, värpreden och foderautomat.
Här nedan visar vi hur du kan bygga ett eget hönshus för 5 – 6 höns med bra förvaring undertill för olika redskap. Gör även en rejäl ingång till hönsgården. Då blir det lättare att komma in med en skottkärra vid storstädningen. Att hönsens utrymme är upphöjt gör det också lättare att sköta om dem i bekväm arbetsställning. Komplettera med en liten skiva under sittpinnen så blir det mycket lättare att städa ur avföringen från denna.
Hönsen kräver att deras hus städas ur med jämna mellanrum och att avföring tas bort regelbundet.
Utsidan kommer efter några år att behöva målas om och fräschas upp för att panelen ska hålla bra. Skrapa då bort lös färg, tvätta och måla på nytt.
En kap- och gersåg underlättar i ett sånt här projekt då det är många bitar som ska kapas.
Passa på att måla all panel innan du monterar knutarna så blir det mycket enklare då du slipper maskera.
Planera även för både vatten och elektricitet så att du underlättar skötseln av dina små äggproducenter.
Bygg en hönsgård med en tillräckligt bred dörr så blir det mycket lättare att komma in med en skottkärra vid storstädningen.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet bygga hönshus.
Börja med att märka ut placeringen för stolparna med avstånden - 1570 mm respektive 1070 mm - mätt från centrum på stolparna. Kontrollera att alla vinklar blir i 90° genom att kryssmäta mellan hörnen. Får du samma mått är hörnen räta.
Slå ner jordankare för stolparna enligt utsättningen du gjort och kontrollera att måtten stämmer. Är marken hård är det lättast att först använda ett spett och sedan knacka ner jordankarna med en träkloss och en stor slägga.
Kapa till fyra 70 x 70 mm tryckimpregnerade stolpar till minst 2,5 m. Det ska vara för långa och kan kapas till senare för exakt passform för taket.
Knacka i stolparna i respektive jordankare och stabilisera med tillfälliga strävor medan du kontrollerar att stolparna är i lod med hjälp av ett vattenpass.
Fäst sedan stolparna i jordankarna med 6 x 40 mm träskruv med brickhuvud.
Botten till förvaringsutrymmet under själva hönshuset ska vila på en ram av 45 x 95 mm tryckimpregnerade reglar som du fäster genom att skruva med 5,0 x 120 mm träskruv från utsidan. Kontrollera med ett vattenpass att ramen hamnar i våg. Till ramen behöver du två 1500 mm långa och tre som är 1000 mm långa och mittenbiten fäster du med 5,0 x 80 mm träskruv.
Kapa till ett gäng 22 x 95 mm trallbrädor med längden 1590 mm och fäst som golv med hjälp av 4,2 x 42 mm trallskruv.
Kapa till 8 st bitar av 45 x 45 mm reglar till längden 670 mm och fäst dem kant i kant med stolparna insidor med hjälp av 5,0 x 80 mm träskruv. Dessa kommer du senare att fästa ytterpanelen i och även den invändiga beklädnaden om du väljer att isolera hönshuset.
Bygg sedan ytterligare en likadan ram som den under golvet till förvaringsutrymmet med hjälp av två 1500 mm långa 45 x 70 mm reglar och tre 1000 mm långa. Genom att lägga dem på de vertikala reglarna bör ramverket bli helt i våg - kontrollera gärna med ett vattenpass.
Såga till en skiva av formplywood och fäst med 4,2 x 28 mm spånskiveskruv i ramen längs med kanterna.
Kapa sedan till 8 st 45 x 45 mm reglar med längden 1200 mm och montera med 5,0 x 80 mm träskruv.
Tredje och sista ramen för innertaket byggs på samma sätt som de övriga två och fästs på samma sätt.
Kapa sedan av de bakre stolparna i linje med överkanten på den övre ramen, medan de främre stolparna ska vara längre. Gör du stolparna 280 mm längre i framkant så kommer du att få en taklutning på 15°.
Montera även en tvärgående 45 x 70 mm regel mellan de två främre stolparna som den mittre takåsen kan vila på. Fäst den med 5,0 x 120 mm träskruv från utsidan av stolparna.
Tänker du dig att isolera hönshuset är det bra att du börja klä insidan av både tak och väggar med skivmaterial, innan du täckt väggar och tak från utsidan.
Skär till skivor av 40 mm tjocka cellplastskivor som du placerar mellan reglarna mot den invändiga skivbeklädnaden.
Takåsarna ska även de bestå av 45 x 70 mm reglar som du kapar något kortare än takplåten. Väljer du att dela en 3 m takplåt så blir det lagom med 1470 mm långa takåsar, som monteras med lika mycket utstick fram och bak.
Kapa även upp och montera två bitar 45 x 45 mm reglar mellan den övre ramen och takåsarna på sidorna. Dessa behöver du för att kunna fästa ytterpanelen i.
Ovanpå takåsarna ska du även montera 25 x 48 mm bärläkt som du senare ska skruva takplåtarna i. Gör dem 300 mm längre än hönshuset är brett så får du ett utstick på varje sida om 150 mm och montera med 4,0 x 50 mm träskruv.
Innan du går vidare med taket så är det lämpligt att klä väggarna med panel, vilken du fäster med 2,3 x 60 mm trådspik. Börja med gavlarna och klä båda väggarna ända upp till taket. Kontrollera med jämna mellanrum att panelen hamnar i våg med hjälp av ett vattenpass.
Innan du kan klä de två längre väggarna måste du regla upp för luckorna, som på den bakre väggen ska bestå av en större dörr. Kapa därför upp två 45 x 45 mm reglar som du monterar centrerat så att öppningen blir 60 cm.
Den främre väggen ska ha en mindre lucka för hönsen, som dessutom ska sitta en liten bit upp från golvet för att små kycklingar inte ska kunna gå ut. Fäst därför en 45 x 45 mm regel på tvären i höjd med överkant av en panelbräda.
Sedan är det bara att fortsätta att klä framsidan med panel ända upp till taket.
För den bakre väggen så börjar du med en hel panelbräda ovanför förvaringsutrymmet och fortsätter sedan med sidorna upp till en lagom höjd för en dörr, vilket är ungefär 80 – 90 cm.
När du hittat höjden på dörrhålet så monterar du en 45 x 45 mm regel horisontellt mellan de stående reglarna, innan du fortsätter med panelen hela vägen upp till taket.
Med alla väggarna klädda med panel är ett bra läge att måla all panel innan du monterar knutarna, så blir det mycket enklare.
Snygga knutar fixar du genom att kombinera en 21 x 95 mm panelbräda med en 22 x 120 mm. På så sätt kommer knutarna att se lika ut från båda håll. Fäst knutbrädorna med 2,3 x 60 mm trådspik.
Då har det blivit dags att färdigställa taket och först fäster du två 45 x 45 mm reglar längs gavlarna, som du senare kan fästa vindskivorna i. Skruva fast dem uppifrån med 4,0 x 50 mm träskruv.
Plåttaket kapar du till med en sticksåg eller nibblare till 1500mm längd och fäster kant i kant med framsidan med hjälp av 4,8 x 35 mm farmarskruv. De två plåtarna skarvas med 4,8 x 23 mm farmarskruv.
Klä sedan in taket med 22 x 120 mm panelbrädor i framkant och på sidorna, medans i bakkant sätter du en 21 x 95 mm bräda. Panelbrädorna fäster du med hjälp av 2,3 x 60 mm trådspik och när detta är klart är det hög tid för taklagsfest!.
Alla luckor gör du på samma sätt genom att skruva ihop en ram av 45 x 45 mm virke som du sedan sätter samma sorts panel på. Tänk på att göra luckorna något mindre än hålet så att de går att öppna. Skruva sedan dit gångjärn och haspar för både öppet och stängt läge.
Hönsgården bygger du sedan lätt genom att slå ner jordankare för 45 x 45 mm reglar med ett avstånd på knappt 180 cm, om du väljer ett 180 cm brett nät. Gör gärna hönsgården ca 1 m bredare än hönshuset så passar det bra med en rejäl dörr här. Res sedan stolpar av tryckimpregnerade 45 x 45 mm reglar och fäst med överliggare av samma dimension. Klä sedan hela gården med nät, som du fäster med krampor. Gräv även ner ändarna ca 30 cm, för att göra det svårare för Mickel räv.
Sist men inte minst så måste ju hönsen ha en hönstrappa, vilket du lätt gör av en planka och några ribbor.
Då är hönshuset helt klart och det enda som återstår är inredningen med sittpinnar, reden och foderautomat. Samt såklart att skaffa hönsen.