kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
Har du egen jaktmark? Då är det självklart att du ska bygga ett ordentligt jakttorn för att skapa dig de bästa förutsättningarna inför jaktsäsongen. Höjden gör att du får bra överblick, förbättrar kulfånget och minskar även risken att viltet får upp vittring på dig om vinden ligger fel. Se till att bygga det både stabilt och säkert bara och lägg lite extra krut för att få det bekvämt på passen.
Första frågan du bör ställa dig är om du får lov att bygga ett jakttorn där du tänkt och på det sätt du vill. I normalfallet krävs inte bygglov för att bygga vanliga jakttorn, däremot krävs det tillåtelse från markägaren som även kan ha synpunkter på utformning och skötsel. Enklast är om detta kan regleras redan i jakträttsavtalet både avseende uppförande och ägandet av själva jakttornet. I vissa fall kan det även förekomma speciella regler gällande om och i så fall hur jakttorn får byggas, exempelvis kan det i naturreservat eller andra skyddade områden finnas särskilda bestämmelser.
Innan du börjar bygga ditt jakttorn gäller det att hitta en bra placering som gör att du får en god uppsikt över exempelvis ett hygge. Rätt placerat ger det dig fri insyn i alla små skrymslen samtidigt som det är rätt placerat i förhållande till den på platsen förhärskande vindriktningen. En bra placering av jakttornet handlar även om att du ska ha en bra smygväg fram till tornet för att få bästa förutsättningar för en lyckad jakt. Dessutom är det bra att fundera lite på placeringen utifrån djurens synpunkt, tänk på att jakttornet ska smälta in i bakgrunden och placera därför gärna tornet mot en skogsridå.
När du väl hittat rätt placering för ditt jakttorn är det dags att fundera på hur högt det ska vara för att du ska kunna utnyttja ditt läge optimalt. Oftast är det bra att komma upp en bit för att få en bättre överblick, både nu och om några år när sly eller buskar har vuxit till sig. Att ha en högre skjutposition gör också att du bättre kan få ett bra kulfång tack vare vinkeln men också att viltet inte är lika uppmärksamt på faror en bit upp.
En annan viktig aspekt med ett jakttorn är hur man tar sig på plats så smidigt och ljudlöst som möjligt. En rejäl stege utan hinder som utrustningen kan fastna i är viktigt och eventuellt kan du komplettera med en krok uppe vid plattformen, att hänga av sig utrustningen på. Av denna anledning bör det heller inte finnas någon överliggare eller räcke över stege, då bössan lätt kan fastna här.
Att sitta på pass i ett jakttorn kan pågå i timmar och då gäller det att göra det bekvämt för sig. En rejäl sittbänk där du fortfarande har god uppsikt över hygget och någonstans att ställa termosmuggen eller ha sina smörgåsar är ibland några av de viktigare funktionerna på ett pass. Är det ett blåsigt pass kan det vara skönt att klä en eller flera sidor för att skapa lite lä och för den som vill kan tornet även kompletteras med ett tak. Tänk bara på att stolparna som bär taket lätt kan vara i vägen när det väl är dags att komma till skott.
När det väl är dags att bygga så tänk på att bygga stabilt, givetvis så att ditt jakttorn blir säkert men också för att det inte ska finnas risk att det knakar till i fel läge. Dessutom är det bra att stabilisera ditt bygge och fästa det väl i marken eller omkringliggande träd. Ett alternativ är att göra en hylla längst ned som du kan fylla upp med sten som håller tornet på rätt köl. För att ditt jakttorn inte ska lysa alltför skarpt så är det i många fall lämpligt att lasera träet i en mörkare ton som gör att det smälter ihop bättre med bakgrunden. Dessutom kan passet även behöva kamoufleras med nät eller grenar och kvistar.
Tänk på att det är den som äger ett jakttorn är underhållsskyldig och är säkert att klättra upp i. Skulle en olycka hända på grund av bristande underhåll eller att det är felaktigt byggt kan ägaren till tornet hållas ansvarig. En skylt om att det beträds på egen risk eller att det är förbjudet att beträda räcker inte för att hålla ägaren till tornet ansvarsfri. Börjar jakttornet bli dåligt så är det bästa att antingen reparera det eller plocka ned det för att undvika att någon skadar sig.
Här nedan visar vi hur du bygger ett stabilt jakttorn med lutande sidor och en plattformshöjd på ca 3 meter. Måtten och vinklarna kan du anpassa efter eget tycke och smak. När det är klart, bössan laddad och termosen fulltankad är du redo för första passet i ditt nya jakttorn. Lycka till!
Gå igenom och besiktiga tornet regelbundet så att det är i gott skick under hela året. Tänk på att ägaren till tornet är ansvarig för dess säkerhet även om obehöriga bereder sig tillträde. Byt ut skadade delar och se till att stegen och räcken är stabila.
Kapa till alla bitar med ett litet övermått innan du transporterar ut de till platsen du ska bygga på och kapa sedan till rätt mått efter passform med en fogsvans.
Använd en skruvdragare med två fulladdade batterier så du har kraft nog även för de sista skruvarna.
Bygg tornet stabilt – då knakar det inte eller ger andra ljud ifrån sig när du rör dig.
Välj en bra plats – då får du en god överblick över området och som är lätt att smyga fram till när det väl är dags att sätta sig på pass.
Lasera gärna allt trä i en mörkare ton som smälter in bra mot bakgrunden.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet bygga jakttorn.
Kapa till fyra stolpar av 95 x 95 mm tryckimpregnerat virke till en längd som motsvarar färdig plattformshöjd plus en meter, i vårt fall 4 meter.
Kapa till tvärreglarna som ska förbinda stolparna med varandra av tryckimpregnerad 45 x 120 mm regelvirke - två längre nedtill och två kortare upptill. De två längre kapas med 5° lutning i ändarna och med längden 1900 mm, medan de två kortare kapas i 90° med längden 1590 mm.
Montera de längre reglarna 50 cm upp från stolparnas nederdel, kant i kant med stolparnas utsida och fäst med 5,0 x 90 mm träskruv. De övre reglarna ska fästas med ett överhäng på 45 mm per sida i ovankant. Fäst dem med samma typ av träskruv 1250 mm från stolparnas ovankant.
Kapa till ytterligare två tryckimpregnerade 45 x 120 mm reglar till de övriga två sidorna, samt tre som ska utgöra golvreglar. De två nedersta kan ska precis som tidigare snedkapas i 5° och vara två regeltjocklekar längre, dvs. 1990 mm. De tre golvreglarna kapar du rakt med längden 1590 mm.
Montera de nedre tvärreglarna kant i kant med utsidan av tvärreglarna du tidigare monterade med hjälp av 5,0 x 90 mm träskruv, som du fäster i både stolparna och tvärreglarna.
Golvreglarna monteras ovanpå de tvärgående reglar du tidigare monterade på stolparna med hjälp av 5,0 x 90 mm träskruv som du skruvar in i stolparna. Golvregeln i mitten fäster du antingen genom att skråskruva ned i tvärregeln eller hellre med hjälp av gaffelankare som fästs med 4,8 x 40 mm ankarskruv.
Kapa sedan till en bit tryckimpregnerad 45 x 95 mm regel till samma längd som stolparna och fäst lodrätt på insidan av tvärreglarna med 5,0 x 90 mm träskruv. Denna kommer att utgöra ena sidan av stegen du når plattformen med.
För att göra jakttornet riktigt stabilt behöver det stabiliseras med diagonala snedsträvor. Fäst därför tryckimpregnerade 28 x 120 mm trallbrädor, med hjälp av 4,2 x 55 mm trallskruv, diagonalt mellan stolparna på tre av sidorna.
För att komma upp i jakttornet krävs en stege och denna är lätt byggd med hjälp av 45 x 95 mm regelvirke som stegpinnar, som du fäster med 5,0 x 90 mm träskruv.
Eftersom tornet både är stabiliserat med snedsträvor och att det finns en stege på plats, är det bara att klättra upp och lägga golvet på plattformen. Med tanke på att avståndet mellan golvreglarna överstiger 60 cm bör du gå upp i dimension på trallen och använda 34 x 145 mm tryckimpregnerat trallvirke. Fäst med 4,8 x 75 mm rostfria trallskruv.
Med golvet på plattformen på plats är det dags att se till att du kan vistas däruppe säkert. Gör därför ett räcke runt hela plattformen av 45 x 95 mm tryckimpregnerade reglar, som du fäster med hjälp av 5,0 x 90 mm träskruv i ovankant på stolparna. Lämna en öppning ovanför stegen så att det blir lätt att ta sig upp i tornet.
Nu kan man egentligen säga att tornet är klart, men hur vore det med ett pass utan en rejäl bänk? Detta löser du lätt genom att fästa ytterligare två tryckimpregnerade 45 x 95 mm reglar på tvären mellan stolparna, i lämplig sitthöjd. En kortare mellan stegens ena stolpe och hörnstolpen, samt en på motstående sida mellan hörnstolparna. Reglarna fäster du på samma sätt som tidigare med 5,0 x 90 mm träskruv.
Bänken gör du sedan enkelt genom att fästa några 28 x 120 mm trallbrädor mellan de två horisontella reglarna och skruva fast med 4,2 x 55 mm trallskruv.
En bra detalj är att fästa en sarg i nederkant av plattformen som gör att saker inte så lätt ramlar över kanten. Denna sarg gör du enkelt genom att fästa 28 x 120 mm trallvirke med 4,2 x 55 mm trallskruv längs plattformens utsida.
Vill du så kan du fortsätta att klä sidorna med trallbrädor hela vägen upp till räcket på en eller flera sidor. Det gör att du får lite mer lä upp i tornet men du tappar lite i överblick precis nedanför tornet.
För att stabilisera ditt jakttorn ytterligare och förhindra att det välter i en storm kan det vara bra att fästa det i ett intilliggande träd med hjälp av en eller flera vajrar. Alternativt så kan du spetsa några 45 x 95 mm reglar och slå ned i marken bredvid stolparna. Skruva sedan fast reglarna i stolparna med 5,0 x 90 mm träskruv.
Här kan du få svar på dina frågor!. Ställ en fråga direkt till oss eller bläddra dig fram till ditt svar.