kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
Husväggarnas ytterhörn lever ett utsatt liv och det är lätt att de får fula märken om de inte är korrekt gjorda. Därför ska du alltid förstärka dina ytterhörn på insidan innan du spacklar och målar eller tapetserar. Det finns flera olika produkter för att ge dina hörn lite extra motståndskraft, men tillvägagångssättet är liknande och funktionen densamma.
När du klär in dina väggar med gips så kommer ytterhörnet på gipsen att vara svagt och känsligt stötar. Förstärker du inte hörnen så blir det snabbt märken och tapeten blir förstörd då det inte finns en fast yta bakom som stöd. Lösningen är då att montera hörnförstärkningar som finns i lite olika utföranden.
När du monterat gipset ut till hörnet klär du sedan själva hörnet med vinklade lister av antingen metall eller plast. Plastvinklarna är självhäftande medan de av metall fästs med skruv och båda dessa köps med 90° vinkel. Dessutom finns det aluminiumförstärkta pappremsor som lämpar sig för både invändiga och utvändiga hörn. Dessa kommer på rulle och du viker dem om hörnet, vilket gör att dessa passar även andra vinklar på hörn. Pappremsorna klipps lätt med en kraftig sax och fästs med lim.
Skulle det vara så att du behöver förstärka ett ytterhörn som redan är tapetserat eller målat kan du istället montera ytterhörnlister i trä. Dessa finns som färdigmålade vita lister och sätts lätt upp med dyckert, vars små spikskallar sedan fylls i med lite färg. Utanpåliggande trälister blir förstås synliga och passar kanske inte överallt, men det kan vara ett bra alternativ om ingen annan förstärkning finns.
Använd ett ledat slipverktyg du fäster sandpappret på och ett förlängningsskaft så går slipningen mycket enklare.
Spackla i tunna skikt och lägg hellre på för lite än för mycket, så du behöver slipa minimalt. Det är både enklare och roligare att spackla än att slipa.
Var noga när du sätter gipsskivorna i hörnet så att du får en så jämn kant som möjligt, det har du igen sen när du ska förstärka hörnet.
Se till att städa bort allt slipdamm direkt så att det inte förstör efterföljande spacklingar eller när du ska måla.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet förstärka ytterhörn innervägg.
Vägen till bra ytterhörn börjar redan då du sätter upp gipsskivorna på väggarna. Sätt första skiva så att kanten går förbi hörnregeln en aning. Sedan putsar du till kanten med en gipsrasp. Sätt sedan andra skivan på samma sätt och putsa till kanten även på denna. Vid dubbelgips så bör skivorna sättas så att skarvarna hamnar omlott ute vid hörnet.
Kapa till den hörnförstärkning du tänkt använda 10 mm kortare än höjden på hörnet, så att det blir en spalt på 5 mm uppe och nere. För både plast- och metallhörnen går det bra att kapa antingen med plåtsax eller bågfil. Väljer du de aluminiumförstärkta pappersremsorna fungerar en kraftig sax lika bra.
Plastlisterna är självhäftande så det är bara att ta bort skyddspappret och trycka dem på plats och pappremsorna limmar du dit med tapetlim. Metallisterna däremot måste du fästa med gipsskruv och dessa sätts med ett avstånd på 250 mm per sida och ej mitt för varandra. Tänk på att ta rätt längd på gipsskruven beroende på om du har enkel- eller dubbelgips.
Kontrollera så att hörnförstärkningarna sitter korrekt och att skruvarna, i fallet med metallhörn, inte sticker ut. Detta kan du lätt kontrollera med hjälp av en bred spackelspade och dra längs kanten. Justera in skruvarna så att de inte tar i spackelspaden.
Pappremsan som limmats behöver torka innan du kan fortsätta spackla, medan de andra direkt är redo för nästa moment.
Spackla ut en sida av hörnet i taget och se till att dra ut spacklet ca 20 cm ut på väggen och dra av med en bred spackelspade längs hela hörnet.
Gör sedan på samma sätt med andra sidan hörnet och låt spacklet torka.
När spacklet är torrt så slipa det med sandpapper K120, gärna med hjälp av ett ledbart slipverktyg för ett bra resultat. Dessa monteras med fördel på ett förlängningsskaft och gör slipningen mycket enklare.
Torka bort damm från ytan och spackla sedan en andra gång på samma sätt som tidigare och slipa av när spacklet har torkat.
Torka återigen bort slipdammet och kontrollera så att du är nöjd med resultatet, annars fortsätt att spackla en tredje gång.
När du är nöjd med resultatet kan du fortsätta med målning eller tapetsering av väggen.
Här kan du få svar på dina frågor!. Ställ en fråga direkt till oss eller bläddra dig fram till ditt svar.