kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
Huset i särklass mest använda stol skänks sällan särskilt många tankar – trots att den är oumbärlig i ett modernt hem. Eftersom toaletten ska hålla i många år är det klokt att ta reda på vilka alternativ som finns och vad som passar bäst i ditt hem. Ska du ändå renovera ditt badrum kanske du ska överväga att installera en toalett som är inbyggd i väggen, vilket är både snyggt och praktiskt.
En inbyggd toalett kräver ofta en större ombyggnad och därför installeras en sådan oftast i samband med en totalrenovering av badrummet. En av anledningarna till detta är att installationen av toalettstolen är uppdelad i två moment. Först monteras själva fixturen och kopplas in till både avlopp och vatten. Därefter ska den kläs in med valfritt ytskikt innan själva stolen kan monteras som den avslutande delen av installationen.
Att ha en inbyggd toalettstol ger ett annat estetiskt uttryck som många tilltalas av, då detta ger ett mer enhetligt och avskalat intryck. Dessutom undviks svåråtkomliga ytor som annars uppstår med en fristående toalettstol, vilket kan underlätta städningen. Nackdelen är att det oftast blir lite dyrare att installera då stativ med cisterner måste byggas in. Denna typ måste skruvas fast i både vägg och golv, vilket kräver viss hänsyn om du har golvvärme installerad. Trots att det i många fall ser ut som att spolcistern är inbyggd i väggen, befinner sig denna utanför tätskiktet. Detta betyder då att kakel sätts i två steg, först kläs alla väggar och fogas. Därefter monteras toalettfixturen som sedan kläs in för att slutligen kaklas och fogas.
Många fixturer för inbyggda toaletter har möjlighet att kopplas till avlopp både via golvet och väggen, vilket ger en ökad flexibilitet. Dessutom har du möjlighet att mer fritt bestämma en för dig lämplig sitthöjd. Tänk bara på att toalettstolen ska användas av många, kanske med olika längd, så det är bra att hålla sig runt standardmåtten. Dagens standard för toalett är en sitthöjd på runt 40 cm, men många väljer att gå upp till 42-43 cm.
Innan väggar och golv stängs är det viktigt att planera för att du ska montera en inbyggd toalett och se till att du har bra fästmöjligheter i både golv och vägg. Dessutom ska du samtidigt planera för avloppsröret, som normalt är av dimensionen 110 mm. Tänk på att detta måste sticka ut genom tätskiktad yta minst 40 mm för att tätskiktet ska kunna appliceras korrekt. Sist men inte minst ska du även planera för hur toaletten ska försörjas med vatten, antingen av infällda rör eller om du väljer utanpåliggande rör. Oavsett val är det rekommenderat att montera en kulventil vid vattenanslutningen.
En toalett kräver normalt inte mycket underhåll utöver regelbunden rengöring och håller i regel i många år. Utbyte av en inbyggd toalettstol görs i vanliga fall endast i samband med större renoveringar av toalett- eller badrumsutrymme.
Det vanligaste är att lock och sittring byts ut om de är trasiga, men detta görs oftast av estetiska själ. Vidare kan delar i spolmekanismen gå sönder i förtid, men dessa är ofta enkelt åtgärdade med hjälp av billiga reservdelar.
Det kan vara svårt för en nybörjare att på fri hand få till en snygg fog med silikon. Ett tips är att använda maskeringstejp för att bestämma kanterna på fogen. När silikonet är applicerat formas fogen och överskott tas bort. Till detta används antingen valfritt finger eller en speciell fogglättare. För att silikon inte ska fastna på fingrar eller verktyg används en blandning av vatten och såpa eller diskmedel. Blanda 50/50 och använd rikligt för att undvika silikonkladd.
Det är rekommenderat att montera en kulventil på vattenröret till toaletten, vilket förenklar eventuella framtida åtgärder då vattnet kan stängas till toaletten utan att resten av hemmet påverkas.
Det finns även anslutningsmanschetter i excentriskt utförande vilket innebär att avvikelser mellan avloppsrörets placering och toalettens utloppsrör kan hanteras.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet installera inbyggd toalett.
Placera toalettfixturen och justera in detta för rätt höjd enligt monteringsanvisningarna. Väg in fixturen åt båda håll för att därefter märka ut fästpunkterna i både vägg och golv. Märk även ut på avloppsröret hur långt detta behöver vara och markera detta.
Borra genom kakel och klinker med kakelborr.
Är det bakomliggande materialet betong eller liknande ska plugg eller expanderbult användas och hål för dessa måste då borras med betongborr i en slagborrmaskin.
Kapa vid behov avloppsröret rakt och grada av kapytan med en fil, för att sedan montera avloppsmanschetten.
Ställ toalettfixturen på plats och montera med de fästelement som bakomliggande material kräver. Skruvas det direkt in i träregelstomme fylls hålen först med silikon för att täta hålet i tätskiktet. Används däremot plastplugg, trycks denna på plats först innan hålet fyllts med silikon, för att sedan montera skruven. För expanderbult knackas denna fast och därefter appliceras silikon runt den utstickande gängstaven innan muttern monteras.
Smörj därefter avloppsmanschetten med silikonsmörjmedel och montera avloppsböjen som ska ansluta toalettstolen med avloppet.
När toalettfixturen är monterad är det dags att ansluta vattnet, vilket görs antingen med rör eller slang. Det är rekommenderat att även montera en kulventil för vattenanslutningen på ett ställe som är åtkomligt även efter inklädnad, t.ex. i kommod under vasken eller bakom en lucka.
Innan toalettfixturen kan kläs in monteras rören för både spolvatten och avloppsvatten på plats, samt gängstängerna för upphängning av själva toalettstolen. Tänk på att trä på skyddsrör på gängstängerna så att gängorna inte skadas vid inklädningen av toaletten.
Inklädning av en inbyggnadstoalett kan göras på flera olika sätt beroende på situation. Det vanligaste är att bygga en vägg med samma ytbeklädnad som övriga väggar. Viktigt att tänka på här är att inbyggnaden är innanför tätskiktet och att material ska väljas utifrån detta med tanke på fukt. Vidare är det en god idé att tänka på att det finns luftning av det inbyggda utrymmet för evakuering av fuktig luft. Eventuella kopplingar och röranslutningar ska vara åtkomliga via inspektionslucka och att det ska finnas möjlighet för eventuellt vattenläckage att rinna ut ur inbyggnaden. Detta benämns oftast som skvallerspalt eller skvallerrör och gör just detta – skvallrar om ett läckage skulle uppstå genom att vatten rinner ut på golvet.
När toalettfixturen är inklädd är det dags att kapa rören för spolvatten och avlopp till rätt längd. Dessa levereras med överlängd eftersom tjockleken på inklädningen varierar från fall till fall.
Se till att rören är intryckta i botten i fixturen och markera var ytskiktet är.
Ta sedan loss rören och montera på toalettstolen och gör en markering på rören var toalettstolens bakkant är.
Mät avståndet mellan markeringarna, vilket visar det avstånd som röret är för långt.
Lägg till 3 mm till det mått som togs fram och kapa av rören med en såg, samt grada av kapytorna med en fil.
Använd silikonsmörjmedel i samtliga muffar och montera de tillkapade rören i fixturen.
Ta bort skydden för gängstängerna och kontrollera så att dessa är av lämplig längd för montage av toalettstolen. Vid behov kan du kapa av dessa med hjälp av en bågfil.
Montera nu toalettstolen med de monteringsdetaljer som medföljer och dra åt muttrarna enligt montageanvisningen. Kontrollera även att toalettstolen är i våg innan muttrarna dras åt helt.
Skarven mellan väggen och toalettstolen ska nu fogas med silikon. För att få ett bra resultat, även för nybörjaren, maskeras både toalettstol och vägg med maskeringstejp. Lämna ca 3 mm från skarven för att få en snygg fog. Applicera sedan silikon i skarven så att den täcker hela det omaskerade området. Därefter används ett finger eller fogglättare som doppats i en blandning av vatten och såpa eller diskmedel. Detta göra att silikonet inte fastnar på verktyg eller fingrar.
Det som nu återstår är att montera spolknapp och släppa på vattnet.
Sista steget är att montera sittringen och sedan är installationen klar.
Här kan du få svar på dina frågor!. Ställ en fråga direkt till oss eller bläddra dig fram till ditt svar.