kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
Är din trädgård lite för mörk? Kommer dina planteringar och träden inte till sin rätt? Då är dags att installera belysning. Det har blivit populärt och det är inte så konstigt - det är både praktiskt och vackert på samma gång och är relativt enkelt att göra själv.
Ta reda på vad du vill belysa och hur mycket belysning du vill ha för att få den effekt du söker. Du vill säkert ha liten ljusprick här och där, men å andra sidan vill du heller inte skapa något som ser ut som inflygningslamporna till Arlanda. Bäst är därför att försöka ta fram en belysningsplan där du skissar upp din tomt och ritar in var du har tänkt dig belysningen.
Det finns många olika typer av belysningsalternativ - från de minsta och enklare solcellslamporna du bara sticker ner i marken till lite mer komplexa system. Tidigare har fasadbelysningen varit dominerande i trädgårdarna, men numer väljer många att flytta ut några belysningspunkter i trädgården. I trädgården kan fina effekter skapas genom att placera ut belysningspollare, spotlights eller lyktstolpar.
Börja med att utgå från dina behov av belysning i trädgården. Du kanske har en trädgårdsgång och trappa du vill belysa eller en friggebod som behöver entrébelysning? Efter det kan du börja titta på dina estetiska önskemål på trädgårdsbelysning. En fin plantering kan förhöjas ytterligare av en belysningspollare eller kanske en spotlight som lyser upp en vacker trädkrona underifrån. Du kan även leka med placeringen av lamporna för att få fram siluetter av växterna eller skapa spännande skuggspel med hjälp av trädens grenverk.
Vid framtagningen av din belysningsplan så kan det vara bra att först prova sig fram med lampor du kan placera ut och flytta enkelt. Detta kan vara alltifrån enklare bygglampor eller varför inte en ficklampa som du placerar ut för att se hur ljuset faller för de enskilda platserna. Prova dig fram med lite olika positioner och glöm inte att gå runt och kolla från lite olika vinklar. Ta god tid på dig för att känna in vad som blir rätt belysningslösning för dig, och är du osäker så börja i liten skala som du sedan bygger ut med tiden.
När det kommer till att göra elektriska installationer så är detta strikt reglerat gällande vem som får utföra det. Fasadbelysning eller belysningsstolpar kräver ofta installation av en auktoriserad elektriker då dessa kräver 230V. Däremot trädgårdsbelysning och mindre pollare är ofta 12V-system, som du får installera på egen hand. Systemen är framtagna med en transformator du ansluter i ett vanligt uttag och sedan drar du kablar till dina lampor som du ansluter med de medföljande kopplingarna. Får du det att lysa har du med största sannolikhet gjort rätt.
Två viktiga saker som kan vara lätta att glömma är lampornas färgtemperatur och hur de ska styras. Färgtemperaturen avgör vilken färg det är på belysningen och ofta är ett varmvitt sken att önska med en färgtemperatur på runt 3000 K. Styrningen av lamporna gör du lättast genom att installera skymningsrelä, som dessutom har inbyggd timer. Då tänds lamporna när det är lagom mörkt och lyser så länge som du själv vill.
Kontrollera lampornas anslutningar och andra kopplingar någon gång per år för att se att allt fortfarande ser bra ut. Den största risken är att fukt kan komma in i kopplingar och skapa problem. Kontrollera även kablarna så att inte någon gnagare har bitit på kabeln - då är det dags att byta ut kabeln mot en ny.
När du bestämt dig för placeringen av de olika lamporna – var gärna två som hjälps åt att flytta runt lampor och kolla från olika vinklar
Överväg att lägga ner kabelskyddsrör – det underlättar betydligt om du i framtiden vill utöka ditt belysningssystem med fler slingor.
När du väl vet var dina lampor ska monteras - planera kabeldragningen väl så bli jobbet effektivare och du får ett snyggt resultat.
Välj till ett skymningsrelä med timer – då får du fin belysning på när det är mörkt nog och det blir det ännu trevligare att komma hem.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet installera trädgårdsbelysning.
Skissa upp din trädgård - markera ut var du vill ha din belysning och där du planerar att dra dina kablar.
Mät upp hur lång kabeldragning du kommer att behöva göra från transformator till alla belysningspunkterna. Kom ihåg att inte överstiga 50 m i total kabellängd.
Kablarna behöver inte grävas ned utan kan läggas löst ovanpå jorden, även om det oftast är både mest praktiskt och snyggast att gräva ner dem. Vill du ta det ett steg längre så gräver du ner kabelskyddsrör istället. Då kan du enkelt byta eller att dra i fler kablar om du önska utöka din installation i framtiden.
Väljer du kabelrör för hela eller delar av sträckorna så börjar du med att gräva ner dessa. Tänk på att du gör dräneringshål i botten på kabelskyddsrören så att vatten inte kan ställa sig i rören.
Placera sedan ut dina lampor där du vill ha dem och anslut kablarna mellan alla lamporna.
Behöver du förgrena kablarna till flera lampor så finns det både förgreningskablar och grenkopplingar att använda.
Därefter är det dags att gömma kablarna lite snyggt genom att gräva ner dem. Gör ett grunt dike innan du lägger ner kabeln. Det behöver inte vara speciellt djupt, några centimeter är oftast fullt tillräckligt, innan du återfyller med den uppgrävda jorden.
När alla lampor och kablar är på plats -anslut kabeln till transformatorn och skymningsreläet, för att sedan ansluta till ett vägguttag.
Ställ in belysningstiden på skymningsreläet och sedan är allt klart.