kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
En vägghängd tron i det mest besökta rummet i ditt hus kan vara lika stiligt som praktiskt. Valet när det kommer till toalett är viktigt, då det är en produkt som används ofta och ska hålla i många år. Vägghängda toaletter ställer lite andra krav på den bakomliggande konstruktionen än en golvstående modell, men med rätt förberedelser blir installationen enkel och resultatet perfekt.
Äldre toaletter av vattenklosettmodell förbrukar ofta stora mängder vatten och kan utgöra upp till 20% av ett hushålls vattenförbrukning. Moderna toaletter är däremot snålspolande och förbrukar endast ett fåtal liter per spolning, vilket kan vara en anledning i sig till att byta ut toalettstolen mot en modern.
I huvudsak kan man dela upp toalettstolar i två huvudtyper, antingen inbyggda i väggen eller den vanligare fristående modellen. En fristående modell kan vara antingen av golvstående modell eller vara vägghängd, som då kräver ett avlopp ut från väggen. Vilken typ som väljs beror på hur det olika fördelarna prioriteras och inte minst vilka förutsättningar som finns i ditt fall.
En stor fördel med en vägghängd toalett är att den i sin helhet är installerad ute i rummet. Detta gör att åtkomst till både spoltank och anslutningar är god, vilket även gör det lättare att tidigt upptäcka läckande kopplingar. Vill du i framtiden byta toalett är det ett mindre jobb jämfört med om den varit inbyggd i väggen.
Redan vid uppbyggnaden av utrymmet som ska hysa toaletten gäller det att rätt förberedelser görs i den bakomliggande konstruktionen. Vägghängda toaletter kräver att det finns något rejält i väggen som toaletten kan fästas i, då den ska klara vikten av både toaletten och en person. En annan viktig förberedelse är avloppsrören, som normalt har dimensionen 110 mm. Detta måste komma ut ur väggen på rätt höjd beroende på din toalettmodell, vilket i slutänden styr sitthöjden. Tänk även på att röret ska sticka ut minst 40 mm från väggen för att tätskiktet ska kunna anslutas korrekt. Sist men inte minst ska toaletten även försörjas med vatten, antingen via utanpåliggande rör eller som dold rördragning inne i väggen. Oavsett val så är det rekommenderat att montera en kulventil vid vattenanslutningen.
En toalett kräver normalt inte mycket underhåll utöver regelbunden rengöring och håller i regel i många år. Utbyte av toalettstol görs i vanliga fall endast i samband med större eller mindre renoveringar av toalett- eller badrumsutrymme.
Det vanligaste är att lock och sittring byts ut om de är trasiga, men detta görs oftast av estetiska själ. Vidare kan delar i spolmekanismen gå sönder i förtid, men dessa är ofta enkelt åtgärdade med hjälp av billiga reservdelar.
Det kan vara svårt för en nybörjare att på fri hand få till en snygg fog med silikon. Ett tips är att använda maskeringstejp för att bestämma kanterna på fogen. När silikonet är applicerat formas fogen och överskott tas bort. Till detta används antingen valfritt finger eller en speciell fogglättare. För att silikon inte ska fastna på fingrar eller verktyg används en blandning av vatten och såpa eller diskmedel. Blanda 50/50 och använd rikligt för att undvika silikonkladd.
Planera väl för infästningen i väggen på ett tidigt stadium så att du har goda möjligheter att montera fast toaletten på ett säkert sätt.
Det är rekommenderat att montera en kulventil på vattenröret till toaletten, vilket förenklar eventuella framtida åtgärder då vattnet kan stängas till toaletten utan att resten av hemmet påverkas.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet installera vägghängd toalett.
Börja med att mäta hur långt ut röret ska vara för den aktuella toaletten, gör en markering och såga av röret rakt. Grada av den sågade kanten med en fil.
Mät sedan ut och markera fästpunkterna för toalettstolen. Använd gärna maskeringstejp på väggen som du gör markeringarna på.
Borra hål i kakelplattan med en kakelborr enligt markeringar för infästningen i lämplig dimension, beroende på vilket fästelement som ska användas.
Vilket fästelement som lämpar sig bäst beror på väggens bakomliggande konstruktion. Består den till exempel av betong är expanderbult ett gott alternativ. Vid träkonstruktioner kan skruvstift användas, förutsatt att det finns tillräckligt att fästa i bakom ytskiktet. Om så inte är fallet eller om du tvekar, kan istället en konsol monteras inne i väggen. Detta görs då innan väggen är färdigställd.
Oavsett val av fästelement är det viktigt att genomgången genom tätskiktet återigen försluts och detta görs med silikon.
Montera avloppsmanschett på avloppsröret och smörj in denna med silikonsmörjmedel.
Montera nu toalettstolen på väggen och dra åt muttrarna enligt montageanvisningarna för den aktuella toalettstolen. Kontrollera att toalettstolen är i våg innan muttrarna dras åt helt.
Vattnet ansluts med antingen rör eller metallspunnen slang och en god idé är att även installera en kulventil i direkt anslutning till toalettstolen för att enkelt kunna stänga av vattnet till denna vid behov.
Skarven mellan väggen och toalettstolen ska nu fogas med silikon. För att få ett bra resultat, även för nybörjaren, maskeras både toalettstol och vägg med maskeringstejp. Lämna ca 3 mm från skarven för att få en snygg fog. Applicera sedan silikon i skarven så att den täcker hela det omaskerade området. Därefter används ett finger eller silikonskrapa som doppats i en blandning av vatten och såpa eller diskmedel. Detta gör att silikonet inte fastnar på verktyg eller fingrar.
Då återstår bara att släppa på vattnet och kontrollera tätheten på vatteninstallationen.
Sista steget är att montera sittringen och sedan är installationen klar.