kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
Drömmer du om varma sköna golv utan drag i huset? Då är det troligen dags att se över isoleringen av golvbjälklaget. Med en välisolerad trossbotten kan du höja komforten avsevärt i huset, samtidigt som du får ett energieffektivt hus med god värmeekonomi. Därför är det en god investering för ditt hus att se till att du har en god isolering av husets golvbjälklag.
Arbetsordningen kan variera något beroende på om det är ett nybygge eller om det handlar om en renovering av trossbotten. Ska befintliga golv och undergolv vara kvar måste hela jobbet göras från krypgrunden. I annat fall är det enklare att jobba uppifrån så mycket som går, vilket ger en trevligare arbetsmiljö. Då är det även lämpligt att göra andra åtgärder såsom att se över ventilation till krypgrund och täcka marken i krypgrunden med plast. I den här guiden utgår vi ifrån en nybyggnation eller helrenovering där även nya undergolv ska läggas.
Undersidan av trossbotten kläs med trossbottenskiva som tätar isoleringen mot vind och skadedjursangrepp. Dessa är 55,5 cm breda för att passa i ett golvbjälklag med C/C-måttet 60 cm och finns i två varianter. Antingen väljs en oljehärdad board av impregnerade träfiber eller en fibercementbaserad variant. Båda varianterna är tåliga mot fukt och ger ett skydd mot gnagare, men den cementbaserade har högre motståndskraft och är dessutom obrännbar.
Isoleringen av golvbjälklaget finns i det som brukar kallas trossbotten eller blindbotten. Det är helt enkelt utrymmet ovanför krypgrunden och mellan golvbjälkarna. Förr i tiden fylldes utrymmet med alltifrån lera, sand och halm. I gamla hus kan man därför ofta hitta det som kallas ”snickarblandning”, vilket egentligen bara är allsköns bråte från byggplatsen som fick tjäna som isolering.
Idag håller standarden för isoleringen av golvbjälklaget en betydligt högre nivå med modern och effektiv isolering. Förfarandet är dock i stora drag lika och det handlar om att täta från undersidan och fylla mellanrummen mellan golvbjälkarna. Ovanpå golvbjälkarna läggs sedan ett undergolv, som idag dessutom ofta innehåller golvvärme.
Som med all isolering är det den stillastående luften som isolerar och därför ska isoleringen vindtätas på utsidan. Ett golvs isolervärde anges som U-värdet, vilket talar om hur bra en byggnadsdel isolerar. Värdet, som kallas värmegenomgångskoefficient, mäts i watt per kvadratmeter och grad celsius. Detta anger hur mycket värmeeffekt som läcker ut per kvadratmeter och betyder att ju lägre värde desto bättre är isoleringen.
Isoleringsmaterial finns med olika λ-värde (lambda) och beskriver ett materials värmeströmningsmotstånd. Detta mäts i watt per meter och grad celsius, och beskriver helt enkelt hur bra ett material isolerar. Ju lägre värde desto mindre mängd värmeeffekt läcker igenom och därmed bättre isolering. Jämförelsevis kan nämnas att λ-35 är ca 5 procent mer energieffektivt jämfört med λ-37.
Om det är möjligt så arbeta uppifrån, det ger en mycket trevligare arbetsmiljö.
Börja med att röja ur krypgrunden så att du får bästa möjliga plats att jobba på.
Vid arbete med isolering är heltäckande klädsel att rekommendera, inklusive handskar och andningsskydd.
Förhindra att fukt tar sig in i krypgrunden från marken genom att rensa bort allt organiskt material i krypgrunden som har kontakt med marken. Täck därefter marken med plast och lägg på singel eller sten för att hålla plasten på plats.
Se över ventilationen av krypgrunden och laga eventuella ventilationsgaller. Se till att försvåra för möss att ta sig in.
Ett alternativ för ännu mer isolering är att montera cellplast under golvbjälkarna som sedan kläs på undersidan av trossbottenskivor. Dessa skruvas då underifrån upp genom cellplasten och in i golvbjälkarna. Glöm inte att täta skarvarna mellan trossbottenskivorna.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig att lyckas med projektet att isolera golvbjälklag.
Börja med att fästa brädor av dimensionen 21x90 mm under alla golvreglar med 4,5x50 mm träskruv. Se till att det blir lika mycket utstick på båda sidor, vilket skapar en hylla att lägga trossbottenskivorna på.
Stryk på lim- och byggfog på brädorna för den första skivan och lägg trossbottenskivorna på plats. Var noga med att få den blanka sidan ner ifall du använder oljehärdad board.
Fäst skivan med 3,0x20 mm träskruv alternativt spika med pappspik med ett avstånd på ca 20 cm.
Stryk sedan på lim- och byggfog för nästa skiva.
Lägg på nästa trossbottenskiva kant i kant med den förra och fäst även denna med skruv eller spik. Skarven tätas sedan med tejp.
Fortsätt på samma sätt tills alla fack är klädda med trossbottenskivor. Behöver du kapa en skiva eller ta upp hål kan detta göras med en vanlig såg för trä.
Nu när trossbotten har fått sitt undre skydd mot vind är det dags att börja isolera.
Fyll facken med isolering med samma tjocklek som golvbjälkarna. En vanlig dimension på golvreglar är 220 mm och då väljs isolering av denna tjocklek.
När all isolering är på plats ska ångspärren läggas ut och anslutas till väggarnas ångspärr.
Rulla ut och skär till plasten så att den överlappar plastfolien på väggen med minst 15 cm. Alla skarvar ska sedan tejpas med åldersbeständig ångfolietejp, men det är oftast lättare att göra när all ångfolie är fäst i golvet.
Fäst ångspärren med häftklammer i golvbjälkarna och lägg ut nästa våd med ett överlapp på minst 15 cm och fäst även denna med häftpistolen.
Fortsätt på samma sätt tills hela bjälklaget är klätt med folie.
Tejpa därefter alla skarvar med åldersbeständig ångfolietejp.
När ångspärren är på plats är det dags att lägga undergolvet, vilket oftast består av 22 mm spånskiva. Ska vattenburen golvvärme läggas finns spårade spånskivor som redan är förberedda, men ett alternativ är att lägga glespanel som undergolv. På så sätt kan spåren för golvvärmeslangarna lätt skapas genom att montera glespanelen med rätt avstånd.
Här kan du få svar på dina frågor!. Ställ en fråga direkt till oss eller bläddra dig fram till ditt svar.