kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
En altan förändrar husets helhetsintryck men är framförallt en plats att vistas och umgås på. Tralläggningen är kanske det roligaste momentet när du bygger din altan och med vår guide visar vi hur du på ett effektivt sätt lägger trallen. Det är lätt att tänka att det bara är att köra igång, men det finns en del saker att tänka på gällande dimensionering och utförande.
En trall till en altan byggs i tryckimpregnerat virke för att kunna stå emot vatten och fukt. I Sverige förekommer ofta märkningen NTR på impregnerat virke, vilket är en branschstandard framtagen av Nordiska träskyddsrådet. När du köper NTR-klassat virke ingår också en 20 års rötskyddsgaranti om du på begäran kan visa upp kvitto och garantisedel. Virke märkt med NTR-A är den högsta klassificeringen och ska användas till en trall där det finns krav på personsäkerhet (exempelvis en balkong). NTR-AB är den absolut vanligaste märkningen och är ett utmärkt val för en trall som monteras utan krav på personsäkerhetsskydd.
De vanligaste tjocklekarna på trallvirke är 22, 28 och 34 mm. 22 mm bör endast användas på mindre altanytor eller till räcken, trappor, spaljéer etc. där ett smäckrare utseende eftersträvas. Använder du 22 mm trall kan du också behöva sätta skruvreglarna med ett kortare centrumavstånd än 60 cm som är standard. Bredden på trall är ofta 95, 120 eller 145 mm. Bredare trall ger ett lyxigt intryck och går dessutom snabbare att lägga. Prisskillnaderna är inte särskilt stora mellan de olika typerna så välj de dimensioner som du tycker blir snyggast, och överväg att välja de grövre tjocklekarna för stabilitetens skull. En rillad trall ger både exklusivitet och ett inbyggt halkskydd, men är svårare att hålla rent då smuts fastnar i rillorna. Genom att välja 34 mm tjocklek kan centrumavståndet ökas till 80 cm men om du behåller ett 60 cm centrumavstånd försäkrar du dig också om du i framtiden vill installera tyngre saker på trallen som ett spabad.
Montera alltid den finaste sidan av trallen uppåt, om båda sidor ser bra ut vänder du kärnan uppåt (där årsringarna är som tätast). Det är rekommenderat att lägga syllpapp på den underliggande regelkonstruktionen innan du fäster dina trallbrädor. På så sätt skyddas stommen från fukt ovanifrån.
Vilken typ av skruv som används är också viktigt, speciellt i utsatta förhållanden. Korrosionsklass C4 och C5 är de som ska användas vid altanbygge och beteckningen finns alltid angiven på skruvförpackningen om skruven är korrosionsklassad. Om skruven är av rostfri variant används istället märkningarna A2 och A4. A-beteckningen visar att det är en typ av rostfri skruv där A2 tillhör korrosionsklass C4 och A4 tillhör klass C5. Korrosionsklass C4 (rostfri A2) kan du använda vid normala förhållanden, men om altanen är belägen vid en pool, sjö, uppfart som saltas eller annat område som gör den utsatt bör klass C5 (rostfri A4) användas. Rostfria skruvar är inte härdade och tål rörelser bättre vilket gör rostfritt till det bästa valet till din altan. När du lägger trall kan du också dölja skruvarna genom att använda dold trallskruv och ett specialverktyg för att montera de dolda skruvarna. Skruvlängder som rekommenderas till de olika tralltjocklekarna är 22 mm = 4,2 x 42 mm skruv, 28 mm = 4,2 x 55 mm skruv, 34 mm = 4,8 x 75 mm skruv.
En kap- och gersåg underlättar arbetet och är dessutom en maskin du har glädje av i många andra projekt! I instruktionen nedan kommer vi att visa hur du lägger trall med fris för att dölja ändträt. Om du inte vill ha en fris så blir trallbygget ännu lättare och du kan bortse från stegen som är för frisen.
Trallen bör tvättas och oljas in en gång per säsong. Inspektera alltid trallen med jämna mellanrum för att försäkra dig om att ingen mikrobiell tillväxt har uppkommit.
Om du vill ha dolda skruvskallar kan du använda ett specialverktyg med tillhörande skruvar.
Om du lägger långa längder med trallbrädor är det extra viktigt att kontrollmäta så det blir rakt. En snörslå kan då med fördel användas.
Skruva inte trallskruven djupare än 1 mm för att stänga ute inträngande vatten.
Skruva inte för nära ändträ utan att förborra, annars är risken stor att det spricker.
Om trallen är nyimpregnerad eller fuktig (vilket kan kännas av att trallen är väldigt tung) monteras de dikt an varandra, vilket kommer att ge 2–3 mm distans när de torkat.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet att lägga trall.
Mät och kapa samma virke som användes till bjälklaget för att skruva dit kortlingar på de ställen som behövs för att kunna montera frisbrädorna. Utgå från samma centrumavstånd som när bjälklaget byggdes.
Kapa fyra cirka 60 cm långa trallbrädor som kommer att användas som distanser.
Skär till remsor av syllpapp och häfta fast på skruvreglarna. Gör remsorna något bredare än skruvreglarna så ett nedvik kan göras för att transportera bort vatten bättre.
Montera två distansbitar i varje ände. Använd en vinkelhake eller tumstock för att få en lagom distans mellan trallbrädorna.
Kontrollera måttet från byggnaden till distanserna på båda sidorna. Om måtten är olika måste du ha en större distans på ena sidan av trallbrädorna så att sista trallbrädan hamnar jämnt mot byggnaden. Fördela differensen på flera trallbrädor.
Börja lägg ut trallbrädorna och skruva två skruvar i centrum av varje skruvregel i bjälklaget. Använd vinkelhake eller tumstock för att få en lagom distans mellan trallbrädorna. Trallbrädorna ska gärna sticka ut cirka 5–10 cm på varje sida.
Om du behöver skarva trallbrädor gör du det på en skruvregel. Renkapa alltid ändarna för att få en jämn skarv. Förborra alltid när du skruvar nära ändträ och förskjut skarvarna om du behöver skarva flera gånger.
Fortsätt montera trallbrädorna men lämna de två sista oskruvade. Kontrollera avståndet till byggnaden var tredje bräda medan du monterar trallen.
Mät och klyv den sista trallbrädan mot byggnaden.
Använd en kapskena eller en rak bräda som anhåll för cirkelsågen och kapa trallbrädornas ändar jämns med skruvregeln. Använd tvingar för att fixera kapskenan eller brädan och ställ in cirkelsågens sågdjup något djupare än trallbrädornas tjocklek.
Kapa och skruva fast de två sista trallbrädorna samt den klyvda trallbrädan. Placera den klyvda sidan in mot byggnaden.
Skruva bort distansbrädorna och lägg dit en trallbräda med en tumstock eller vinkelhake som distans. Markera den 45-gradiga vinkeln och kapa med en kap- och gersåg.
Skruva fast den första frisbrädan. Placera därefter nästa frisbräda och markera den 45-gradiga vinkeln och kapa med en kap- och gersåg.
Om stolpar är i vägen för frisen placerar du en trallbräda framför stolparna och skruvar tillfälligt fast den med några skruvar. Markera var urtagningarna för stolparna ska göras. Såga med en sticksåg från trallbrädans undersida för att få ett fint snitt.
Skruva dit frisbrädan och placera nästa frisbräda och gör urtagningar på samma sätt som för första frisbrädan.
Markera bjälklagets yttermått på den främre frisbrädan. Markera också vilken riktning den 45 gradiga kapningen ska göras så du inte råkar kapa åt fel håll.
Lägg de båda frisbrädorna med urtagningarna mot varandra. Passa in urtagningarna så dom ligger perfekt mot varandra. Använd en vinkelhake och markera var den 45-gradiga kapningen ska göras.
Upprepa samma procedur för frisbrädorna som går in mot byggnaden.