kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
När man tittar på ett rum är det oftast väggarna som får fullt fokus och drar ögonen till sig. Det är lätt glömt att även taket behöver fräschas upp med jämna mellanrum, vilket lämpar sig allra bäst när det är dags för ommålning eller tapetsering i rummet. Gör dig själv en tjänst och ta allt på samma gång – så slipper du stå där med ett tråkigt gulnat tak ihop med dina nya fräscha väggar.
Vanligtvis målas taket i vitt, men självklart kan du välja vilken nyans som helst även i taket. Takfärgen är ofta helmatt vilket innebär att den har ett lågt glansvärde för att absorbera ljuset i rummet. Till badrum och kök brukar däremot en halvmatt färg användas som har lite högre glansvärde för att reflektera ljuset i rummet.
Det är rekommenderat att måla taket i samband med att väggarna målas om. På så vis fräschar du upp hela rummet och spar även tid genom att samla allt arbete till ett och samma tillfälle. Då börjar du helt enkelt med att måla taket först och behöver inte heller vara lika noga när du målar vägg- och takvinkeln eftersom väggen ändå ska målas efteråt. Här tjänar du även mycket tid på att måla om flera rum i taget när grejerna ändå är framme och du är igång.
När du ska måla taket används en teknik för att måla i kors. Det innebär att du lägger första strykningen i motsatt riktning till ljusinsläppet i rummet och den andra strykningen i samma riktning som ljuset. Kombinationen av att måla i kors och att måla den sista strykningen i ljusets riktning gör att man undviker att färgen ser flammig ut när den torkat.
Ditt nya innertak kommer att hålla färgen i många år och bör målas om först när det börjat gulna eller när du vill ha en annan nyans i samband med att väggarna målas om.
Mindre sprickor mellan tak och vägg från sättningar och rörelser i huset kan fyllas med latexfog istället för att spacklas, innan du påbörjar målningen.
Ha ett par skor du kan offra som du endast använder i rummet när du målar och som du kliver ur när du ska lämna rummet. På så sätt tar du inte med dig någon färg till resten av huset.
Tvätta av verktygen noga och spar dem så att du kan använda dem till nästa projekt. Stäng färgburken ordentligt och lämna den till en återvinningsstation efter användning.
Läs alltid igenom bruksanvisningen på färgen du köper då torktid och annan information skiljer sig åt mellan olika tillverkare.
Vänta med fikapausen tills hela strykningen är klar. Slutar du mitt under målningen kan taket bli flammigt när det är klart.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet måla innertak.
Börja med att flytta ut alla möbler ur det rum som ska målas.
Täck golvet med golvskyddspapp och tejpa fast skarvarna.
Har du skugglister längs taket så tar du bort dessa försiktigt med hjälp av en liten kofot.
Använd en täckfolie i plast för att täcka väggarna och tejpa den så att kanten hamnar precis under taket. Har du ingen taklist tejpar du kanten längst upp mot väggen där taket börjar.
Ta ned alla lampor och ta bort eluttagslock, kåpor eller ventilationsdon om sådana finns. Går de inte att ta bort så kan du täcka även dessa med maskeringstejp.
För att ta reda på vilken typ av färg som sitter i taket kan du göra två tester. Sätt en tejpbit mot taket och dra av den. Följer det med färg är taket förmodligen målat med kalkfärg. Ta en tvättsvamp och blöt den i vatten, gnugga den lite försiktigt mot taket. Löser den upp färgen är taket förmodligen målat med limfärg. Om taket är målat med något av dessa färgtyper måste hela taket tvättas med svamp och vatten tills all färg är borta.
Om du inte har ett tak med lim- eller kalkfärg kan du fortsätta att förbereda ytan för målning. Sitter taket i ett badrum eller kök bör du tvätta av det med en målartvätt, annars räcker det att torka av allt damm med en mikrofibermopp.
Saknas taklist och du har springor mellan tak och vägg, så kan dessa tätas med en övermålningsbar latexfog för att fylla utrymmet. Blöt ett finger i lite såpa och vatten och dra den över latexfogen för en snygg finish.
Har du skador eller andra ojämnheter i taket så använder du spackel för att fylla dessa som sedan slipas slätt mot taket.
Planera målningen då både målningen med pensel och roller ska göras vått i vått, så att färgen inte hinner torka. Måla därför ett område i taget, speciellt om det är ett stort rum.
Öppna nu färgburken och rör runt ordentligt för att blanda färgen. Använd en bred pensel och måla väggvinkeln först i ett begränsat område. Måla även runt andra svåråtkomliga ytor i taket som exempelvis strömuttag och fästen till lampor eller ventilationsdon. Detta kallas att sparmåla.
Sätt på rollern på förlängningsskaftet och justera längden till rätt nivå innan du doppar den i färg.
Bedöm från vilket håll ljuset kommer in, detta brukar vara genom ett fönster och har du flera väljer du det största. Den första strykningen ska läggas åt motsatt håll mot den dominerande ljusriktningen för att sedan måla den andra strykningen i samma riktning som ljuset.
Fyll ett tråg med takfärg och doppa rollern. Använd trågen för att sprida ut jämnt med färg över hela rollern.
Börja måla taket i det området du tidigare sparmålade med penseln. Måla i raka jämna drag med rollern, använd mycket med färg och arbeta i en lugn takt med ett jämnt tryck för att sprida färgen. Var noga med att fylla på rollern så fort du ser att färgen börjar tunna ut.
Sedan fortsätter du på nästa område att sparmåla vidare med penseln och använder därefter rollern tills hela taket är målat.
Förslut alla burkar och lägg målningstillbehören i plastpåsar och förslut dem med tejp så de inte torkar. Låt sedan färgen i taket torka ordentligt innan du påbörjar nästa strykning.
Måla taket en andra gång på samma sätt som innan. Börja med att sparmåla med penseln och avsluta med att använda rollern. Under denna strykning målar du med rollern i samma riktning som fönstret.
Efter andra strykningen kan du sedan dra av all maskeringstejp som sitter mot målade ytor innan taket har hunnit torka. På så sätt får tejpen inte med sig någon färg och du får ett vackert resultat.
Nu kan du gå över till att måla innerväggarna om du gör det i samma veva. Har du skugglister som behövs målas är det läge att passa på att göra detta innan du återmonterar dem.
Här kan du få svar på dina frågor!. Ställ en fråga direkt till oss eller bläddra dig fram till ditt svar.