kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
Att måla väggarna inomhus är ett enkelt sätt att förnya ett rum med enkla medel.
Därför är det kanske inte så konstigt att det är ett av de vanligaste projekten för hemmafixaren. Som vanligt gäller det att vara noga med förarbetet och att ha rätt
grejer till hands, då går jobbet som en dans. Allt du behöver för att lyckas med målningen hittar du på Byggmax såklart.
Första steget handlar om att välja färg och då inte bara om vilken kulör som passar,
det vet endast du själv eller din bättre hälft. Här ska du även välja vilket glanstal som
blir bäst för rummet, vilket skapar ”finishen” på väggens yta.
1-5 | Helmatt |
6-10 | Matt |
11-30 | Halvmatt |
31-60 | Halvblank |
61-90 | Blank |
91-100 | Högblank |
Vanlig inomhusväggfärg brukar vara matt med ett glanstal på sju, vilket är en matt färg. Matt färg är lite mindre tålig än färger med högre glanstal och önskas en tåligare färg som lätt kan tvättas av är det bättre att använda en halvmatt färg med glanstal på 20. Tänk på att ett högre glanstal ställer högre krav på förarbetet eftersom ojämnheter lättare blir synliga. I tak däremot används oftast en matt färg för att undvika blänk från lampor.
Ska både tak och väggar målas börjar du med att måla taket för att sedan fortsätta med väggarna. På så sätt undviker du att få färgstänk från takfärgen på väggarna.
Både vid nymålning och ommålning krävs minst två lager färg för att täcka ordentligt så att det inte blir ett flammigt resultat. I vissa fall kan det krävas även ett tredje lager beroende på underlagets kulör, den nya färgens kulör och hur mycket färg som lagts på.
Förlängningsskaft underlättar betydligt för att kunna måla i långa drag över hela väggens höjd.
Pensel och roller packas i plastpåse eller plastfolie.
Rör om ordentligt i färgen innan målning.
Var noga med förarbetet och se till att underlaget inte har lösa färgflagor eller liknande.
Bra belysning vid målningsarbetet är viktigt för att få till ett bra resultat.
Ta bort ramar och eluttag och brytare innan målning, men bryt strömmen först!
Börja med att tömma rummet på möbler, inredning och tavlor.
Täck sedan hela golvet med golvskyddspapp. Missar du att täcka någon bit så är det här du kommer att spilla färg enligt Murphys lag.
Ska taket målas tas även lampor ned.
Finns det glipor mellan lister eller foder och väggen så fyller du dessa med latexfog. Använd maskeringstejp på listen eller fodret, foga med latex och dra av med ett fuktat finger. Dra därefter av maskeringstejpen direkt och låt fogen torka.
Eluttag och brytare kan maskeras men snyggast blir det om täckramarna för dessa tas bort innan målning. Var försiktig och försäkra dig om att strömmen är bruten innan du tar bort några delar!
Ta bort alla spikar och skruvar som sitter i väggen.
Maskera alla lister och foder med maskeringstejp någon millimeter in på listen, det gör det lättare att ta bort tejpen när det är färdigmålat.
Tvätta därefter av hela väggytan med målartvätt och en trasa.
Spackla igen alla hål och andra ojämnheter som kan finnas. Är underlaget mycket dåligt eller om det är en vävtapet som ska täckas för att få en slät yta, kan du med fördel använda renoveringstapet. Då slipper du bredspackla hela väggen.
När alla igenspacklade hål har slipats med 120-papper ska hela väggen torkas av, vilket är lätt gjort med en microfibermopp.
Innan målningen kan börja så ska färgen röras upp ordentligt.
All målning börjar med sparmålning, vilket betyder att du med en pensel målar längs lister och i hörn där rollern inte kommer åt. Måla inte för tjockt med färg, då blir det svårt att få till en snygg yta.
När sparmålningen är klar är det dags att plocka fram rollern och förlängningsskaftet. Är du ovan kan det vara bra att hälla över färg från burken till ett tråg för roller, men med lite vana går det bra att fylla rollern med färg direkt i färghinken.
Se till att ha mycket färg i rollern hela tiden, det gör arbetet enklare. Dessutom stänker det inte lika mycket smådroppar som det annars kan göra. Ta dock inte för mycket färg då det är lätt att spilla. Lagom är som bekant alltid bäst.
Börja i ett hörn och måla med lugna drag upp och ner i hela väggens höjd. Använd ett lätt tryck på rollern och måla ungefär två rollerbredder i taget. Avsluta ett drag i nederkant genom att släppa efter på trycket den sista biten.
För att få ett jämnt och bra resultat ska du måla efter principen vått-i-vått och med jämna drag utan att vinkla rollern. Håll koll på delen som precis målats och korrigera vid behov medan färgen fortfarande är våt.
Var inte orolig om det inte ser ut som du tänkt dig nu när färgen börjar komma upp på väggen. Färg brukar inte täcka helt första strykningen, vilket gör att det ser flammigt ut. Dessutom ser väggen ljusare ut så länge färgen är våt, men mörknar när den torkar.
När alla väggarna målats en första gång är det dags att försluta färgburken och penseln och packa in rollern i plast. Använd plastfolie eller en plastpåse och se till att det inte finns någon luft i. Detta förhindrar färgen från att torka mellan strykningarna och du slipper tvätta penslar, vilket är bra för både dig och miljön.
Efter att första lagret färg har torkat ordentligt är det dags för andra strykningen, vilket görs på samma sätt som den första.
Rör runt ordentligt i färgen.
Sparmåla med pensel.
Gå över hela väggytan med roller en andra gång och låt torka.
När färgen torkat är det dags att avmaskera alla lister, foder och golv för att se det slutliga resultatet.
Monterade du bort ramarna till eluttag och brytare ska dessa nu återmonteras så att strömmen kan slås på igen.
Då var ommålningen klar och det är dags att börja möblera och inreda!
Här kan du få svar på dina frågor!. Ställ en fråga direkt till oss eller bläddra dig fram till ditt svar.