kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
En central punkt i köket är diskhon och blandaren som bidrar till kökets estetiska uttryck. Förutom design finns även en del praktiska aspekter att ta hänsyn till. Det tål att funderas lite extra på vilka val du vill göra. Det finns många varianter att välja mellan och när du väl bestämt dig, så är det bara att följa vår guide för att få ett snyggt och bra resultat.
När du ska välja diskho ska du tänka igenom hur du använder köket och vasken. Är ni många i familjen som dessutom gillar att laga mycket mat så är det praktiskt med en större ho. Diskar du mycket för hand kanske en diskho med två lådor och avrinningsyta eller en diskbänk i rostfritt är att föredra. Den som bakar mycket uppskattar ofta en större ho som gör det lättare att diska av bakplåtar eller långpannor i. Det är bara du som vet hur du vill ha det och som tur är har du mycket att välja på!
Vid val av köksblandare är det också viktigt att ta hänsyn till om du har diskmaskin eller inte. Vattnet till diskmaskinen ska enkelt kunna stängas av när diskmaskinen inte används och i många blandare finns ett vred för just detta. Väljer du en blandare som inte har diskmaskinsavstängning kan du istället montera en separat ventil för detta.
Ska du ha diskmaskin är det praktiskt att denna är placerad på endera sidan av diskhon, då blir inkopplingen lättare. Se även till att ha minst 80 cm bänkyta på ena sidan och gärna även lite fri yta på den andra sidan. Det är även bra att ha placera spisen så att du slipper lyfta grytor över golvet, det minskar risken att spilla kokande vatten på tårna. I många nya kök installeras en utslagsvask intill spisen och då räcker det oftast med en lite mindre eller en rund ho.
En diskho kan monteras på lite olika sätt beroende på val av diskho och vilken typ av bänkskiva du har. Ett vanligt sätt är limma diskhon ovanpå bänkskivan, med eller utan försänkning, men även underlimmad diskho är vanligt. Nedfälld ovanifrån är klart enklast att göra själv medan underlimmad vask i laminatbänkskiva normalt görs på fabrik. För de lite mer avancerade hemmaproffsen finns även möjligheten att montera en ho underifrån i en bänkskiva av massivträ, gärna försänkt underifrån.
Den klart dominerande blandartypen är engreppsblandaren som gör att du enkelt kan justera både temperaturen och vattenflödet med en hand. Flera olika typer och stilar finns att välja bland för att matcha just ditt kök. Från de lite enklare med svängbar pip till de med ett mer designat uttryck. Dessutom finns det olika modeller med slang som gör det lättare att både skölja sallad och spola av disken.
Kontrollera då och då att silikonfogen är hel och ser fräsch ut. Vid behov skär bort den och foga om med ny silikon.
Ta en titt i vaskskåpet då och då för att kontrollera att det inte finns några läckor, vare sig på vattenledningar eller avloppsrör.
Silen i pipen på blandaren kan behöva rensas om du har väldigt kalkrikt vatten. Detta görs enkelt genom att skruva loss pipen och lägga den i lite ättika en stund och sedan skölja av.
Som alltid gäller huvudregeln ”mät två gången och såga en gång”.
Använd maskeringstejp att markera på, blir det fel är det bara att riva bort tejpen och börja om.
Montera alltid avloppet klart först innan du påbörjar installation av vattnet.
En rund diskho är snygg men kan vara opraktisk när det kommer till att diska långpannor, däremot fungerar den ypperligt som utslagsvask.
Vid montage av blandare i diskhons plåt bör en stödbit monteras på undersidan för att skapa ett stabilare montage.
Ett praktiskt tillbehör som installeras på samma sätt som blandaren är en pump för diskmedel.
Den ursågade biten från bänkskivan kan sedan, efter lite justeringar, användas som en rejäl skärbräda á la slaktarblock.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet montera diskho och blandare.
Börja med att hitta rätt placering av den nya diskhon genom att lägga den upp och ner på bänkskivan.
Mät från både framkant och bakkant samt i sidled för att få den där du vill ha den. Tänk på att diskhon ska få plats innanför underskåpets dörr.
Markera på bänkskivan med maskeringstejp längs kanten runt hela diskhon.
Lyft bort diskhon och mät hur mycket överhäng din diskho har längs alla kanter.
Minska måttet du precis tog med 2-3 mm och gör en markering innanför tejpen för att markera hålet som ska tas upp.
Borra ett 10 mm hål innanför markeringen som du gjort så att hålet hamnar i den del som ska sågas bort.
Använd sedan en sticksåg för att såga ur för hålet till diskhon längs de markeringar du gjort.
Innan du sågat klart är det bra att stötta upp den lösa biten så att denna inte faller ned i slutet av sågningen. Biten är tung och riskerar då att slita sönder bänkskivan om den bryts av innan sågningen är komplett.
När hålet är upptaget i bänkskivan så putsas kanten med sandpapper. Lyft därefter dit diskhon och kontrollera så att allt ser rätt ut och gör eventuella justeringar. Diskhon ska passa i hålet med ett litet glapp åt alla håll.
Lyft bort diskhon och stryk den sågade kanten med våtrumssilikon för att försegla den så att inget vatten kan sugas upp i bänkskivan.
Stryk ut en sträng silikon längs kanten på hålet som ska limma fast diskhon och täta skarven mot vatten.
Placera diskhon i hålet och passa in den enligt maskeringstejpen, samt tryck ner den ordentlig i silikonen.
Montera därefter hofästen undertill så att de ligger an mot bänkskivans undersida och spänn sedan beslagen växelvis lite i taget. Kontrollera emellanåt att diskhon har rätt placering enligt maskeringstejpen på ovansidan.
När diskhon är fastspänd tar du bort överflödigt silikon som kan ha tryckts ut på maskeringstejpen. Använd ett finger doppat i lite vatten med diskmedel så kan du lätt få en snygg fog. Ta sedan bort maskeringstejpen.
Till avloppet ska det monteras ett överfyllnadsskydd som sitter i sidan på diskhon, börja med att montera slangen i diskhon.
Montera sedan bottensil och tillhörande vattenlås. Slangen från överfyllnadsskyddet ansluts ovanför vattenlåset på samma sätt som eventuellt diskmaskinsavlopp.
När vattenlåset är anslutet till avloppet kan du börja med att montera blandaren, antingen i diskho-plåten eller genom bänkskivan.
Finns det färdigt hål i diskhon så använder du det, annars så märk ut placeringen av din blandare genom att först fästa maskeringstejp och markera på denna. Blir det fel är det bara att riva bort tejpen och börja om.
Borra sedan ett hål i bänkskivan med lämplig storlek utifrån den blandare som du valt med en borr eller hålsåg. Se till att hålet blir så rakt som möjligt för att slippa göra justeringar för att få blandaren rak.
Snittytan i hålet bör tätas med silikon på samma sätt som kanten på hålet till diskhon tätades.
Väljer du att istället montera blandare i diskbänksplåten markerar du placeringen enligt ovan och borrar ett 10 mm hål i centrum.
Därefter använder du en hålstans för att ta upp hålet för blandaren.
Montera därefter blandaren i det upptagna hålet och var noga med att gummipackningen hamnar på ovansidan av diskbänk eller diskho.
Fäst sedan blandaren från undersidan med tillhörande brickor och skruv. Monteras blandaren i diskhoplåten bör du förstärka med en stödbit på undersidan, för att få ett stabilare montage.
Varmt och kallt vatten ska kopplas in till rätt anslutning, samt vatten till diskmaskin om sådan finns och blandaren har avstängningsventil för detta. Saknas diskmaskinsavstängning på blandare behöver du installera en separat kran för detta på motsvarande sätt som du installerade blandaren.
Nu är alla moment klara och det är bara att släppa på vattnet och premiärspola!
Här kan du få svar på dina frågor!. Ställ en fråga direkt till oss eller bläddra dig fram till ditt svar.