kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
En fönsterbänk bidrar till såväl fönstrets som rummets karaktär. Om du väljer att göra en egen fönsterbänk från grunden är det bara din fantasi som sätter gränser för hur den ska ut. MDF och planhyvlat virke är vanliga material och båda finns att köpa obehandlade eller som färdiga fönsterbänkar. Oavsett vilken typ du väljer är montaget enkelt och det är lätt att få till ett snyggt resultat.
När du ska montera din fönsterbänk finns det vanligtvis två scenarion, antingen finns redan en fönstersmyg eller så sker montaget i samband med att smygarna monteras. Tillvägagångssättet är nästan identiskt men du behöver vara ännu noggrannare med måtten om smygen redan finns då enbart en mjukfog kommer täcka över springorna mellan fönsterbänken och smygen, tillskillnad från om smygen monteras efter och därmed täcker fönsterbänkens ändar.
Finns det redan en fönstersmyg på plats som även täcker botten av smygen kan du välja att montera en fönsterbräda på konsoler i stället. Detta innebär att fönsterbänken sticker ut längre i rummet, men i gengäld blir det mer utrymme för både krukväxter och lampor. Att välja en fönsterbänk som är integrerad med fönstersmygen ger ett smäckrare utseende och djupet brukar i de flesta fall bli tillräckligt i alla fall.
Du kan välja att tillverka din alldeles egna fönsterbänk i MDF eller planhyvlat virke men det finns även frästa och färdigmålade fönsterbänkar om du vill slippa måla och fräsa själv. Fördelen med att använda planhyvlat virke är att det lätt kan slipas och målas om tillskillnad från färdigmålade fönsterbänkar av MDF.
Med en överhandsfräs kan du göra snygga kanter på din egentillverkade fönsterbänk men möjligheten finns även att experimentera och skapa ett helt unikt utseende på fönsterbänkens kant. Om du använder en överhandsfräs är det en bra idé att testa på en spillbit först innan fräsningen sker på fönsterbänken.
Gör rent fönsterbrädan med en lätt fuktad trasa, eventuellt tillsammans med ett milt rengöringsmedel. Kanter och andra utsatta ställen kan målas med bättringsfärg om de skadas.
Använd ett foder för att mäta dig fram till vilken yttre bredd som blir snyggast på fönsterbänken.
Använd en handöverfräs om du vill runda fönsterbänkens kanter för ett smäckrare utseende.
Ska du ytbehandla fönsterbrädan är det lämpligt att göra detta innan du monterar den, då det är betydligt lättare.
Gör inte fönsterbänken för djup om ett element är placerat under fönstret. Detta försämrar värmeflödet från elementet med risk för kondens på fönstret som följd.
Vissa fönstertyper har ett spår i karmen där fönsterbänken kan monteras. En fjäder som passar i spåret måste då fräsas ut med en handöverfräs i fönsterbänkens bakkant. Tänk på att lägga till springans djup på fönsterbänkens djupmått när du följer guiden.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet montera fönsterbänk.
Skrapa/slipa bort alla ojämnheter där fönsterbänken ska monteras. Om en befintlig fönsterbänk demonteras skär du med en universalkniv längs mjukfogen och lirkar ut fönsterbänken med ett bräckjärn.
Markera mitten av fönstret på fönsterkarmen. Använd därefter en vinkelhake och markera mittpunkten på väggkanten. Notera även måttet från karmen ut till väggkanten på ett papper.
Mät den inre bredden genom att mäta från karmens mitt till väggöppningen/smygen åt båda hållen och anteckna måtten.
Mät sedan den yttre bredden på samma sätt genom att mäta från väggkantens mitt till väggöppningen/smygen åt båda håll. Lägg därefter totalt på 5–8 cm per sida för att få fram fönsterbänkens totala bredd. Ju bredare foder desto bredare blir fönsterbänken för att täcka hela fodrets bredd.
Mät även djupet på fönstersmygen och lägg till 3-4 cm, vilket är ett lämpligt mått på utstick från väggen. Här kan du testa dig fram med en spillbit för att hitta det bästa måttet för ditt projekt.
Använd de mått du tagit och gör en enkel skiss över fönsterbrädan.
Börja med att kapa fönsterbänkens totala bredd med en fogsvans eller kap- och gersåg.
Klyv sedan fönsterbrädan till det djupmått du bestämt dig för med hjälp av en bordsåg eller cirkelsåg, gärna med skena för att få det helt rakt. Ett proffstips är att klyva bakre kanten med en liten vinkel på 1-2° så att du får en spets på ovansidan, vilket gör att du kan montera med så kallad ljustät passning.
Använd en vinkelhake och markera mitten på fönsterbänken med en linje. Använd sedan denna linje och mät ut måtten för respektive hörn enligt din ritning.
Bind ihop dina hörnmarkeringar med streck och markera sedan ut djupet på fönstersmygen ut till kanten.
Såga till fönsterbänkens ändar med en sticksåg enligt markeringarna. Såga underifrån för att minimera flisbildning.
Använd ett slippapper och runda alla synliga kanter.
Vill du inte ha en skarp framkant kan du med hjälp av en handöverfräs och lämpligt profilstål skapa den kant du önskar.
Har du valt att använda en obehandlad skiva till fönsterbräda bör du i det här läget måla, olja eller lacka fönsterbrädan. Det är oftast lättare att göra detta innan du monterar.
Montera eventuellt en stödbräda vid fönsterkarmen som fönsterbänken kan fixeras mot genom limning med trälim.
Lägg fönsterbänken på plats och använd distanser vid ytterkanterna och mitten av fönsterbänken tills den ligger stabilt och vinkelrätt i förhållande till fönsterkarmen. Fixera därefter distanserna med lämplig spik eller skruv.
Använd trälim eller montagelim på distanserna och stödbrädan. Lägg därefter dit fönsterbänken och kontrollera att den ligger vinkelrätt i förhållande till karmen. Låt limmet torka enligt förpackningens anvisningar.
Foga alla springor med akrylfog eller annan övermålningsbar mjukfog. Jämna till fogen med en fogutjämnare eller ett finger som doppats i vatten med lite diskmedel i.
Här kan du få svar på dina frågor!. Ställ en fråga direkt till oss eller bläddra dig fram till ditt svar.