kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
Solen är härlig men ibland kan det vara nödvändigt eller bekvämt att hindra solljuset att nå bostadsutrymmet eller oss själva. Parasoll, paviljong, pergola, skärmtak och markis är några varianter på solskydd för olika ändamål. I denna guide berättar vi lite om de olika typerna och vad som är bra att tänka på vid val och montering av de olika solskydden.
Om du har en uteplats hemma har du säkert ett parasoll för att kunna skydda dig mot solen. Parasoller finns i många olika utföranden vilket kan göra det svårt att välja modell. Förutom att storleken ska passa utrymmet finns det några val du kan göra som påverkar funktionen och hållbarheten. Själva parasolltyget finns i olika färger där mörkare färger kommer att blekas med tiden så om detta är något du tycker är viktigt kan du välja ett ljust tyg i stället. Även tygets tjocklek avgör hur effektivt solstrålningen blockeras. De tunnaste tygerna ligger på ca 200 gram per m2 och de tjockare på ca 300 gram per m2. Ett tjockare och därmed tyngre tyg ger generellt en längre livslängd, bättre regnskydd samt ett bättre solskydd. Till parasollet behövs ofta en parasollfot. Det finns solida parasollfötter eller sådana som fylls med sand eller vatten. Det viktigaste är att välja en fot som uppfyller dina krav på design, hjul, handtag och så vidare, såklart ska även hålets diameter passa parasollets stång.
Pergola och paviljong är två snarlika konstruktioner och ibland kan det vara svårt att definiera vad som är vad. Ursprungligen är en pergola en helt öppen konstruktion där regelverket ofta dekoreras med klätterväxter men idag går det även att köpa en pergola med olika typer av tak, vilket gör den mer lik en paviljong. Vanligast är att komplettera en pergola med ett fast eller justerbart solsegel vilket ger pergolan ett inbyggt parasoll. En paviljong har alltid någon form av tak och ofta väggar av tyg som kan dras igen.
Markiser är ett samlingsnamn för olika typer av solskydd som har ett tyg som rullas in och ut ur en kassett. De vanligaste varianterna är fönster- och terrassmarkiser men det finns även fristående, vertikal och takmarkiser. Fönstermarkiser har några fördelar jämfört med andra solskydd såsom persienner och gardiner genom att de effektivare hindrar värmen från att komma in i huset eftersom solen aldrig når fönsterytan. Markiser ger också ett helt annat utseende på ditt hus vilket gör det till ett dekorativt inslag på fasaden. En terrassmarkis ger en tydlig rumskänsla på altanen och suddar därmed ut gränsen mellan inne och ute.
Markiser, precis som de flesta andra solskydd, kan manövreras både manuellt och med motor. Med motorstyrda markiser kan du styra solinsläppet med ett knapptryck eller låta en regn- och ljussensor sköta det helt automatiskt. Om du monterar manuella markiser med hissband kan du välja att montera hissbandet på in- eller utsidan. I de flesta fall är det bekvämast att ha hissbandet på insidan men det kan vara problematiskt i täta hus med ångspärr då håltagning måste göras i väggen, vilket kan orsaka fuktskador. Om du bygger ett nytt hus kan det vara en bra idé att förbereda monteringen av hissbandet genom att dra ett VP-rör innan skivbeklädnaden monteras. Då har du möjlighet att täta mellan ångspärr och VP-rör med ålderbeständig skarvtejp.
En gång per år är det lämpligt att köra ut markisen hela vägen och borsta bort ytlig smuts med en mjuk borste. Tvätta därefter markisduken med såpa och ljummet vatten. Låt torka innan du drar in markisen i kassetten.
Om du investerat i motormarkiser är en regn- och ljussensor en liten kostnad som ger ytterligare bekvämlighet.
Var gärna två vid montage av markiser, både för att hjälpas åt när den ska lyftas på plats och för att slippa springa in och ut hela tiden.
Var försiktig när du borrar genom väggen så att inga installationer i väggen skadas, vilket du enkelt kan kontrollera med hjälp av en detektor.
Ha markisen helt utfälld när du arbetar med hissbandet så att det inte blir för kort när du väl klipper av det vid bandklockan.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet montera solskydd.
Börja med att packa upp din nya markis och sortera upp de olika beslagen. Speciella delar som är bra att hålla koll på när du monterar en markis är brytplatta (1), brytrulle (2), bandlås (3), kassettfästen (4) och bandklocka (5).
För att märka ut placeringen av fästena (4) till markiskassetten görs en markering 10–15 cm in på fodret vid varje sida.
Skruva dit fästena (4) centrerat på fodret vid markeringarna. Kontrollera att de hamnar i lod med ett litet vattenpass, typ torpedovattenpass.
För att montera markisarmarna mäter du från underkant vid de övre fästena (4) på fodret. Måttet ska vara armens längd minus 10 cm.
Skruva dit båda armarna vid markeringarna centrerat rakt under de övre fästena och kontrollera att de är i lod med ett litet vattenpass.
Trä på spårskruvarna i skenan vid markiskassettens undersida. Spårskruvarna används sedan för att låsa kassetten i fästena (4).
Vinkla markiskassetten bakåt och häng den på fästena (4). Justera positionen så att markiskassetten sitter centrerat över fönstret.
Skjut spårskruvarna så att de hamnar vid fästenas (4) urtag för spårskruvarna och dra åt med en hylsnyckel.
Sätt i armarna i skenan och kontrollera med ett vattenpass att armarna är i lod innan du drar åt skruvarna med en hylsnyckel.
Gör en markering ca 10 cm ned från kassetten där hissbandet sedan ska gå in i väggen. Anpassa eventuellt måttet ned från kassetten om du har höga fönster så att markisen kan manövreras bekvämt från insidan. Bandklockan (5) kommer hamna ungefär på den höjd som hissbandet går in i väggen när markisen är helt utfälld.
Borra ett 16 mm hål genom väggen vid markeringen med en lätt lutning utåt. För in ett 16 mm VP-rör i hålet och såga av så att röret passar väggens tjocklek. Det går bra att vinkla borren något för att undvika breda foder eller liknande på insidan så att hissbandet hamnar där du vill ha det.
Montera brytplattan (1) centrerat över det borrade hålet på utsidan. Montera därefter brytrullen (2) på brytplattan (1).
Fäll ner markisduken så långt det går och för därefter in hissbandet genom brytrullen (2), brytplattan (1) och väggen så att bandet kommer ut vid väggens insida.
Dra bandet genom bandlåsets (3) baksida och fäst bandlåset centrerat över det borrade hålet på insidan.
Trä på bandklockan (5) på hissbandet och gör en knut. Klipp av hissbandet strax under knuten.
Funktionstesta markisen genom att dra ut och in den några gånger.