kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
Syllen – underlaget till den övriga konstruktionen och binder ihop byggnaden med grunden. Man insåg hur tidigt hur viktig syllens funktion är och den kan därför spåras tillbaka i tiden flera hundratals år. Tack vare syllen får ditt drömhus en bra kontakt med grunden och med denna guide får du ett korrekt utförande så du kan njuta av en familjemiddag i en god inomhusmiljö.
Från 70-talet och en bit in på 80-talet användes tryckimpregnerade syllar i husgrunder vilket på senare år har visat sig vara en dålig idé. Syllarna byggdes ofta in i konstruktionen fuktiga och utan syllisolering, vilket gjorde att de även tog upp fukt från grunden. Själva impregneringen innehöll ämnen för att stå emot röta men gav en skadlig miljö när de användes inomhus. När den tryckimpregnerade syllen blev fuktig utsöndrades skadliga emissioner i luften som gav sig till känna i form av dålig lukt. Vet man om att huset har en tryckimpregnerad syll behöver man inte byta den om man kan säkerställa att den inte är fuktig genom att man anlitar en expert som kontrollerar den.
En syll som däremot har visat sig avge skadliga ämnen måste bytas ut och som tur är finns det företag att anlita som är specialiserade på detta. Beroende på vilken typ av fasad huset har kommer syllen bytas ut från insidan eller utsidan. Eftersom syllen har konstruktionens vikt på sig är detta ett omfattande arbete. Själva jobbet görs med hjälp av domkrafter som avlastar huset så att delar av syllen kan bytas ut och området runt om kan saneras.
Istället för tryckimpregnerat virke använder man idag vanligt konstruktionsvirke. Innan syllen byggs in kontrollerar man att fukthalten inte är högre än 18 % med en fuktkvotsmätare. Mellan grunden och syllen använder man syllisolering. Isoleringen kan se lite olika ut beroende på tillverkare men fyller samma funktion, vilket är att hindra syllen från att ta upp fukt från grunden.
En syll som är byggd korrekt behöver inte underhållas eller bytas ut.
Du kan spika eller häfta fast syllisoleringen direkt på syllen. Sedan monterar du syllen med isoleringen nedåt, säkerställ att syllisoleringen inte viker sig under montaget.
Kontrollera alltid att fukthalten inte är högre än 18 % i virket. Annars riskerar du rötskador på grund av att du bygger in fukten.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig att lyckas med projektet att montera syll.
Se till att underlaget är rent och plant.
Använd en syllisolering som är minst lika bred som syllen du kommer att använda och rulla ut den längs med plattans yttre kanter. Har syllisoleringen en sida med förtjockningar eller som är rillad ska denna sida placeras nedåt mot betongplattan.
Skär av syllisoleringen med en vass kniv och fixera den med fog, dubbelhäftande tejp eller spik. Låt skarvarna överlappa och tejpa skarven noga med åldersbeständig tejp.
Placera nu ut syllbrädan ovanpå syllisoleringen och förborra hål för infästningen. Använd en betongborr med en mindre diameter än skruven du kommer använda och borra ett hål varje 60 cm. För en 8,0 mm betongskruv förborrar du med ett 6 mm betongborr.
Fäst syllen med betongskruv i de förborrade hålen. Skruvens längd ska minst två gånger brädans tjocklek. Vanligtvis är syllen 45 mm tjock, då är det lämpligt att använda en 8,0 x 90 mm betongskruv.
Här kan du få svar på dina frågor!. Ställ en fråga direkt till oss eller bläddra dig fram till ditt svar.