kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
Är det dags att byta eller montera ett nytt undergolv? Det enklaste sättet är att använda golvspånskivor som både är formstabila och enkla att lägga. Det går dessutom riktigt snabbt att montera när du har fått in tekniken. Trots att det är enkelt att lägga ett undergolv finns det några saker att tänka på för att få det så stabilt och knarrfritt som möjligt!
Undergolv är den bärande delen av den gångbara ytan på bjälklaget. Undergolvet är placerat på bjälklagets reglar och skapar ett stabilt underlag för ditt laminat-, parkett- eller trägolv. Det är inte alltid ett undergolv behövs om det golv du lägger är bärande i sig, exempelvis furugolv eller en tjockare parkett. Villkoret som ska uppfyllas är att tjockleken på materialet ska vara minst 22 mm om centrumavståndet mellan golvbjälkarna är 600 mm.
Vanligtvis används golvspånskivor av 22 mm tjocklek men även spontade brädor, plywood och fanerträ förekommer. Golvspånskivor går snabbt att lägga och fästs i varandra med spontar som limmas. Detta skapar ett mycket stabilt undergolv då hela den lagda ytan blir till ett stycke.
Ovanpå undergolvet kan du komplettera med golvgipsskivor. De är glasfiberarmerade och har högre densitet än vanliga gipsskivor och är lämpliga att använda om du ska belasta undergolvet med keramiska plattor eller liknande. Dessutom förbättrar de ljudisoleringen och brandskyddet i ett träbjälklag.
Om du byter ut ditt undergolv i ett gammalt hus kan bjälklaget vara byggt med varierande centrummått och olika dimensioner på virke. Om det inte är möjligt att åtgärda centrummåttet är det bättre att skarva golvspånskivorna i luften och behålla sponten istället för att såga av den och skarva på en golvbjälke. Detta gäller om centrummåttet varierar mellan 0–60 cm. Är avståndet längre bör du förstärka med ytterligare golvbjälkar.
I denna guide visar vi hur du monterar golvspånskivor, vilket är vanligast. Om du använder andra material kan denna guide ändå användas då principen är samma för alla undergolv.
Golvspånskivor glider lätt när de ligger på varandra i en hög. Var försiktig så att du inte skadar dig.
Använd en rätskiva som du kan lägga i linje med golvreglarna så är det lättare att träffa reglarna när du skruvar.
Tillverka ett klackjärn av spillvirke från en golvspånskiva som du kan använda för att knacka ihop skarvarna utan att skada sponten.
Torka bort limrester vartefter du lägger golvspånskivorna för att få en så slät yta som möjligt.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet montera undergolv.
Mät ut 63 cm från väggen i var ände av rummet och markera alla golvbjälkar med en snörslå.
Lägg ut trälim på alla golvbjälkar som första golvspånskivan ska monteras på.
Placera första golvspånskivan så den centreras på regeln längst till höger. Notera märkningen ”denna sida upp” på skivorna så de inte läggs upp och ned. Kontrollera att 1 cm distans mot väggen eller väggreglarna uppfylls.
Fixera skivan genom att skruva 4,2x51 mm spånskiveskruv med ca 20 cm avstånd.
Lägg ut trälim på golvbjälkarna som nästa skiva ska monteras på. Limma även spontens ovansida på den fixerade skivan samt spontens ovan och undersida på den skiva som ska läggas.
Fortsätt lägga golvspån och kapa sista skivan så att 1 cm distans skapas mot väggen eller väggreglarna.
Använd första radens spillbit och kapa den så att den hamnar centrum på en golvbjälke vid nästa rad. Detta minimerar spill samt förskjuter skarvarna för ytterligare stabilitet.
Fortsätt lägga golvspånskivorna på samma sätt och förskjut varje rad. Längdkapa sista raden så att 1 cm distans skapas mot väggen eller väggreglarna.
Här kan du få svar på dina frågor!. Ställ en fråga direkt till oss eller bläddra dig fram till ditt svar.