kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
Oavsett om du bygger nytt, bygger till eller utför en större renovering är besluten kring hur ditt elsystem en central fråga – det elcentralen som är hjärtat i systemet. Även om du inte själv får koppla in den så finns det många förberedelser du kan göra. Fundera också vilka behov du har och se till att du har marginal för framtiden om nya behov skulle uppstå.
Om du inte redan vet det - fasta elektriska installationerna i våra hem får endast auktoriserade elektriker göra ingrepp och förändringar i. Som lekman får du byta strömbrytare och uttag mot likvärdiga om du har tillräcklig kunskap. Dessutom får du byta proppar eller återställa säkringar och jordfelsbrytare. Trots dessa begränsningar är det bra att ha lite elektrisk allmänbildning gällande sin installation. Det är ju trots allt du som anläggningsägare som är ansvarig för både säkerheten och funktionen. På så sätt vet du när det är dags att kontakta en behörig installatör.
Matningen till din fastighets elsystem går via mätarskåpet där nätägarens servisledning kommer in. Detta skåp sitter vanligen på fasaden och innehåller förutom elmätaren även dina tre huvudsäkringar, en för varje fas. Från mätarskåpet leds sedan strömmen vidare till husets elcentral där dina vanliga säkringar finns, som finns i två typer. Antingen har du den äldre modellen med propp, som du byter om de löser ut, eller den moderna automatsäkringen. I centralen bör det även finnas en jordfelsbrytare, vilket det numera är lag på vid nyinstallation. Saknas jordfelsbrytare är det en billig försäkring mot olycka att låta installera en sådan.
När du planerar för en ny elcentral är det några olika aspekter som är viktiga att tänka på. Först gäller det att tänka till angående placeringen då det är önskvärt med så korta kabeldragningar som möjligt, eftersom kablar är dyrt. Detta gör att en central placering i byggnaden är att föredra och samtidigt vara placerad så att den alltid är lättillgänglig ifall du behöver återställa en säkring eller snabbt bryta strömmen i huset. Av säkerhetsskäl bör elcentralen placeras högt på väggen så att underkant är minst 1,7 m över golvet. Om detta inte är möjligt eller önskvärt på grund av till exempel handikappanpassning ska centralen vara försedd med låsbar lucka.
Nästa del i planeringen handlar om vilka funktioner du vill integrera i din central, eller egentligen vilka funktioner vill du ha i ditt hus. Beroende på hur du vill kunna styra ditt elsystem så kan det kräva mer plats för utrustning och därmed en större central. Den här typen av planering kan vara bra att göra tillsammans med elektrikern som kan komma med tips. Det kan handla om att du vill förbereda för att skapa ett smart hem eller att du skulle vilja ha lastbalansering för att till exempel kunna värma ett kommande utespa.
När du kommit fram till både placering och funktioner så kommer elektrikern att hjälpa dig med den installationstekniska delen av planeringen. Detta innebär att husets olika delar och förbrukare fördelas ut på lämpliga grupper, dvs säkringar, samt ser till att belastningen på de tre faserna blir så jämn som möjligt. I detta steg är det bra att diskutera igenom med elektrikerna och se till att det finns marginal i centralen för en eventuellt kommande utökning.
När det kommer till de fysiska förberedelserna i bygget så kan det vara bra att känna till att även monteringen av VP-rören för elinstallationen ska göras av en auktoriserad elektriker. Anledningen till detta är att skyddsrören är en del av den dubbla skyddsisolering som krävs för fasta installationer. Eventuellt kan du som lekman få tillåtelse av elektrikerna att göra vissa förberedelser under deras handledning, vilket ofta underlättar i byggprocessen. Se bara till att ni är helt överens innan du stänger igen väggarna.
Här nedan går vi igenom den generella gången för att planera för en ny elcentral i ett nytt garage. Denna nya central kan antingen vara en inkopplad till husets elcentral eller matas direkt från mätarskåpet, beroende på förutsättningarna.
Att underhålla sin elcentral handlar mycket om att göra regelbundna okulärbesiktningar, dvs kontrollera så att allt ser ut som vanligt. Vid misstanke om att något är fel så tveka inte att tillkalla en behörig installatör för en elbesiktning. För mer information om vad du kan göra själv för att ge din elcentral lite extra kärlek, så finns det även en separat guide gällande underhåll.
Planera din elinstallation väl, helst tillsammans med en elektriker, så blir det mycket lättare att göra rätt från start.
Använd en hålsökare tillsammans med dosfräs för att få snygga hål till apparatdosorna.
Anlita en auktoriserad elektriker tidigt i planeringsstadiet. Då blir resultatet bättre och kostnaden mindre.
Planera för extrakapacitet i centralen redan från start. Då blir framtida ändringar mycket enklare och billigare.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig att lyckas med projektet planera för en ny elcentral.
Oavsett om du ska bygga nytt, bygga till eller att en större renovering kräver en flytt av centralen så börjar det med planering av placeringen av själva elcentralen. Välj därför en plats i garaget som innebär enkel väg för ledningsdragning till alla förbrukare.
För snyggast kabeldragning så görs detta inne i väggarna innan dessa isoleras och kläs med gipsskivor. Börja därför med att montera apparatdosor på de platser du kommer att vilja ha eluttag eller brytare. Fäst dem i de reglarna med 3,4 x 100 mm spik i de avsedda kanalerna i dosan.
Dra sedan VP-rör eller flexslang från dosorna upp mot taket och fäst dem ordentligt med klammer mitt i väggen. På så sätt minskar du risken att de senare skadas av skruvar.
Uppe under taket viker du av med VP-rören antingen för att låta de gå ovanför glespanelen i taket eller fortsätta inne i väggen längs med taket. Behöver du borra hål i någon regel – gör det helst i mitten av regeln, för att försvaga den så lite som möjligt.
Böjarna får du antingen till genom att montera lösa böjar med muffar i båda ändar eller så använder du en böjfjäder inne i röret när du böjer det. Gör inte för skarpa börja bara, då blir det svårt att senare kunna dra i kablar.
Dra alla VP-rör till samma punkt där centralen ska monteras och låt rören här sticka ut från väggen, minst 170cm från golvet. Glöm inte att markera upp rören så att du har koll på vart de går. Då går elektrikerns jobb enklare och fortare.
Väggarna isoleras sedan och kläs med gips, samt spacklas och målas om du så vill. För att få snygga håltagningar vid respektive apparatdosa kan du använda hålsökare och dosfräs.
Kapa av VP-rören så de endast precis sticker ut från väggen men inte är i vägen för normcentralen som ska monteras.
Montera sedan din nya normcentral så att dess ytterhölje kommer att täcka hålet där alla VP-rör kommer ut ur väggen, så får du en snygg installation. Centralen fäster du med lämpliga skruv beroende på vilken typ av vägg du har, men se till att den hamnar i våg med hjälp av ett vattenpass. Snyggt ska det vara även i ett garage.
Nu har du gjort så långt som du kan göra själv, förutsatt att du har jobbat under elektrikerns handledning. Det som nu återstår är för elektrikern att dra i kablar och koppla in din nya central.