kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
Om du renoverar dina fönster i tid kan det göra att du slipper byta ut dem mot nya fönster, vilket har flera fördelar. Det kan vara både svårt och kostsamt att hitta fönster som passar husets karaktär, framförallt när det kommer till äldre hus. Dessutom gör du miljön en tjänst när du ser till att underhålla och bevara de befintliga fönstren, i stället för att låta dem bli avfall. I denna guide visar vi hur du kan renovera fönster själv!
Förr i tiden var fönstertillverkning inte lika standardiserad som den är idag och därmed har äldre hus också i högre grad specialtillverkade fönster. Det kan därför vara svårt att hitta nya fönster som passar och väldigt dyrt att låta specialtillverka nya efter befintlig modell. Dessutom bevarar man både husets historia och estetiska värden genom att renovera de befintliga fönstren.
Även väldigt nedgångna fönster kan räddas genom en fönsterrenovering. Så länge träet är friskt så kan du med enkla verktyg skänka nytt liv åt ett gammalt fönster genom att skrapa rent, kitta om och måla fönstren. Samtidigt passar du på att laga eventuella skador på träet och byta ut de beslag som har passerat bäst före datum.
Det finns även andra fördelar med att renovera sina fönster i stället för att byta ut dem. Vid utbyte påverkas oftast både fönstersmygen på insidan och salningen på utsidan, samt tillhörande plåtarbeten.
Kittade fönster är uppbyggda med en kittvals i fönsterbågen där glaset fästs i med hjälp av stift. Glaset ska vara någon millimeter mindre än utrymmet i glasfalsen för att tillåta att träet kan röra sig lite. Sedan används fönsterkitt för att täta mellan glaset och fönsterbågen, vilket senare täcks med färg vid målning av bågen.
Som med alla utomhusprojekt är det lättare att jobba när det är behagligt väder och dessutom är det fönsterrenoveringens dag den 30:e maj. Så våren är en alldeles utmärkt tid för att skänka nytt liv till husets ögon.
Kontrollera fönstren regelbundet och måla om dem vid behov så kommer de att hålla väldigt länge innan det är dags för nästa renovering.
Använd skyddsglasögon både när du tar bort fönsterkitt och vid skrapning av färg, då det är lätt att få småflisor i ögonen.
Tänk på att gamla fönster kan vara målade med färg som innehåller blyvitt, vilket är väldigt giftigt så sörj för god ventilation!
Använd riktigt linoljekitt då detta är ett beprövat byggmaterial med goda egenskaper samt är en miljövänlig naturprodukt.
Var noga med att glaset har någon millimeters rörelsemån runt alla sidor och att det hålls ordentligt på plats av stiften innan du börjar kitta.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet renovera fönster.
Ta ur fönsterbågarna från karmarna, täck för hålen med skivor eller plast.
Lägg fönsterbågarna på ett slätt och stabilt underlag i lämplig arbetshöjd.
Innan du börjar ta bort fönsterkittet så ta på ett par skyddsglasögon!
För att glasa ur bågarna tar du först bort det gamla fönsterkittet med hjälp av ett stämjärn och en liten hammare. Börja i ett hörn och sätt spetsen på stämjärnet där kittet möter träbågen. Är det svårt att få bort kan det hjälpa att värma kittet.
I kittet finns glasstift som håller glaset på plats och när du träffar på detta så märks det tydligt i stämjärnet. Ta bort kittet runt stiftet och lyft upp det lite med stämjärnet. Dra sedan ut det med hjälp av en hovtång. Vanligen sitter det två stift per sida runt glaset.
Används infravärmare kan en fuktig trasa läggas på glaset för att förhindra det från att spricka. Efter en stund är kittet mjukt och kan lätt tas bort med stämjärn.
Kontrollera att allt kitt och alla stift är borttagna och ta försiktigt bort glaset. Tar det emot får du inte trycka på glaset utan istället ta bort det som tar emot. Var rädd om glaset för att kunna återanvända det.
Ordna med en bra plats att ställa glaset på för att kunna återanvända det senare.
Rensa sedan kittvalsen i fönsterbågen från allt återstående kitt med hjälp av stämjärnet.
Eventuella beslag tas bort genom att färgen skrapas ur skruvspåren med exempelvis en kniv så att skruvarna kan skruvas ur. Var noga med att rensa spåren väl och använd rätt storlek på skruvmejseln då skruvarna ofta sitter hårt.
Är beslagen i fint skick rensar du dem på gammal färg. Såpa kan lösa gammal linoljefärg om beslagen får ligga i ett bad ett tag.
Färgen tar du bort med skrapa och eventuellt med hjälp av en varmluftspistol. När färgen bubblar så skrapar du bort den direkt. Låter du den uppvärmda färgen svalna blir det svårare att ta bort den. Det kan även gå bra att använda en spackelspade tillsammans med varmluftspistolen.
När all gammal färg är borttagen så putsar du av bågen med ett fint sandpapper, t.ex. korn 120.
Med en trären och fin båge är det dags att återmontera hörnbeslagen. Fyll baksidan på beslagen med fönsterkitt innan de återmonteras med nya skruvar.
Rengör fönsterglaset från kitt- och färgrester med hjälp av en rakbladsskrapa. Torka sedan av glaset med rödsprit som löser de sista resterna, men du kan vänta med att putsa glaset tills det är på plats igen.
För att täta mellan fönsterbåge och glasruta används linoljekitt, vilket är ett gammalt beprövat byggmaterial. Kittet kan behöva arbetas med händerna en stund innan det används och är kittet för torrt är det bara att tillsätta lite linolja, som arbetas in i massan.
Lägg bottenkitt i glasfalsen runt hela bågen i ett jämntjockt lager.
Lägg i glaset i bågen och tryck försiktigt ner glaset i bottenkittet tills glaset är ca 1-2 mm från botten i falsen.
Fäst fönstret med stift, antingen med en stiftpistol eller används stifttråd. Bocka tråden i änden i 90° och hamra in med en liten hammare. Böj sedan tråden några gånger så att den går av. Lägg gärna en bit papper på glaset för att skydda detta.
När glaset är fäst så vänd på bågen och skär bort överskottet av tryckkittet. Börja med att skära längs bågen innan du drar bort överskottet. Annars riskerar du att dra bort tryckkittet.
Vänd sedan tillbaka bågen och lägg på kitt runt hela glaset så att det går minst lika långt ut på glaset som kittet på baksidan.
För att dra av kittet så börjar du i hörnet för att etablera en bra vinkel. Sedan ska kittkniven löpa på glaset och andra änden vila på träbågen. Dra längs hela sidan och ta bort överflödet. Kontrollera att stiften inte syns genom kittet. Syns stiften får du antingen knacka in stiften lite till alternativt lägga på mer kitt. Fortsätt på samma sätt runt hela glaset.
När du kommit varvet runt kan du lägga på mer kitt där det behövs och justera så att kittfogen är bra. Stryk med fingret lätt längs kanten mellan kittet och träbågen för att försäkra dig om att kittet fäst ordentligt i träet.
Låt sedan kittet torka innan du går vidare med kvistlackning och målning av fönstret.
Här kan du få svar på dina frågor!. Ställ en fråga direkt till oss eller bläddra dig fram till ditt svar.