kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
Rörgenomföringar i tak är vanligt vid installation av avloppsluftning, köksfläkt eller ventilationsrör till ett ventilationssystem. Oavsett vilken typ av genomföring du ska göra är det viktigt att det blir tätt och att innertakets brandskydd behålls trots håltagningen. Det kan låta som ett stort projekt, men är du lite händig fixar du det bra på egen hand.
Det finns många olika varianter av huvar som monteras på taket för att få ett tätt och snyggt avslut på de rör som ska dras. När du väljer typ av huv är det viktigt att den är avsedd för den takbeläggning du har, vilket till exempel kan vara 1-kupiga takpannor, 2-kupiga takpannor eller plåt.
Vanligtvis monteras en takhuv separat för avloppsluftning för att minska risken att dålig lukt tar sig in via andra rörgenomföringar. Köksfläktens frånluft och ventilationsfrånluft kan monteras i samma huv om den är avsedd för det men även här är det vanligt att det dras i separata huvar om exempelvis avståndet mellan köksfläkt och ventilationsfrånluft är stort.
Köksfläktens ventilationskanal kallas imkanal och ställer höga krav på brandsäkerhet. Själva montaget är i stort sett samma som för andra rörgenomföringar men det är viktigt att använda rätt material som är brandklassat samt att följa tillverkarens monteringsanvisning. I de flesta fall fås brandklassningen av kanalen genom att röret är isolerat med mineralull. Kom ihåg att förändringar eller installation av imkanaler ofta kräver anmälan till din kommuns byggnadsnämnd.
Vid rördragning används främst avloppsrör om det är en avloppsluftning som installeras och spirorör om det är ventilation som installeras. Avloppsrören är enkla att jobba med då de kapas med en vanlig fogsvans och skarvas med olika typer av böjar eller muffar. Det kan vara trögt att trä på muffar eller böjar och då kan ett silikonbaserat smörjmedel eller vatten med några droppar diskmedel användas.
Dagens avloppsrör av plast kräver ingen ytterligare tätning då de levereras med förmonterade gummitätningar som ersätter lim. Spirorör är snarlika att arbeta med och skarvas också med olika typer av böjar och muffar men fixeras också vid varje skarv för att inte glida isär, antingen med självborrande skruv eller popnitar. För att kapa spirorör kan du använda plåtsax, sticksåg med metallblad eller en bågfil. Vinkelslip med en tunn kapskiva för plåt kan användas men värmebildningen kan skada rörens rostskyddsbehandling och avge ohälsosamma gaser, dessutom är brandrisken större.
I den här guiden kommer vi att visa översiktligt hur en rörgenomföring utförs där du själv kan anpassa utförandet beroende på om du monterar en imkanal, avloppsluftning eller ventilationsdon.
Kontrollera tätningen på utsidan samtidigt som du ändå inspekterar övriga delar av ditt yttertak och kontrollera även inifrån vinden att inga läckage finns vid anslutningen.
Använd röret som mall för att markera hur du ska såga om du exempelvis använder en sticksåg.
För att få ett rakt snitt när du kapar exempelvis ett avloppsrör kan du vira ett A4-papper runt röret som ska kapas och markera med en penna längs papprets kant.
Beroende på val av takhuv kan det vara viktigt att håltagningen i yttertaket sker mellan två bärläkter. Anpassa då rördragningen på vinden med exempelvis rörböjar.
Vid installation av imkanal måste du se till att brandskyddsisoleringen blir rätt utförd, speciellt vid genomföringar där även korrekt avstånd till omgivande brännbart material är viktigt att följa.
Om du drar till- och frånluftskanaler på vinden måste rören isoleras för att inte kondens ska bildas. Alternativt kan rören dras i vindbjälklagets isolering.
Om du monterar en stos och har ett innertak av gips kan du behöva peta in en glespanel bakom gipsen för att få något att skruva i.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet rörgenomföring tak.
Mät ut i taket var håltagningen ska göras för det rör du ska dra. Använd ett lod eller laser om det är viktigt att håltagningen blir på exakt rätt ställe. Säkerställ också att hålet görs på ett lämpligt ställe utan att behöva modifiera bärande bjälkar eller takstolar.
Börja med att ta upp ett litet hål och känn med handen bakom skivmaterialet för att säkerställa att det inte finns el- eller vattenledningar där håltagningen ska göras.
Använd en borrmaskin och hålsåg eller såga efter markeringen med en sticksåg för att skapa det slutgiltiga hålet i innertaket.
När skivmaterialet är avlägsnat tas ångspärren och isoleringen bort med hjälp av en isolerkniv. Om du har lösull är det enklast att försiktigt avlägsna lösullen i området via vinden. Det gör att du senare också kommer åt för att täta mellan rör och ångspärr.
Avlägsna takbeläggningen i det område röret ska upp genom yttertaket.
Använd underbeslaget till takhuven som mall och markera var håltagningen ska ske. Det är vanligast att takhuven är gjord för att ersätta en eller två takpannor så se till att underbeslagets placering blir rätt för att säkerställa takhuvens läge i förhållande till kringliggande takpannor.
När håltagningen är gjord skär du ett horisontellt snitt i takpappen ovanför hålet. Snittet ska göras lika brett som underbeslaget så att underbeslagets ovankant kan skjutas in cirka 2–5 cm under takpappen.
Täta noga med tätmassa på alla ställen underbeslagets plåt möter takpappen.
Lägg tillbaka alla takpannor. Skjut därefter upp de ovanliggande takpannorna och montera takhuven. Skruva fast huven enligt tillverkarens anvisning i läkten och skjut tillbaka de ovanliggande takpannorna.
Nu kan röret dras från insidan och anslutas till takhuvens stos från vindutrymmet. För att fixera rördragningen kan avsedda fästdon användas eller hålband.
Använd ångspärrstejp för att täta mellan rör och ångspärr. Återfyll sedan lösullen som tidigare avlägsnades eller fyll igen håligheter mellan rör och isolering om vinden är isolerad med isolerskivor.
Avsluta montaget genom att fylla hålrummet mellan rör och innertak med fog för att bibehålla skiktets brandskydd.