kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 40 SEK
Om du vill avgränsa två ytor som har olika höjder är en stödmur den perfekta lösningen. Förutom att du får en snygg övergång mellan två nivåer kan du exempelvis plantera en rabatt längs muren. Murstenen läggs i förband och antingen limmas de med stenlim eller så använder du mursten med klackar, som låser stenarna med varandra. Oavsett vilken variant du väljer får du en stabil och lättbyggd stödmur. I denna guide visar vi hur du kan bygga stödmur själv!
En stödmur är både praktisk och snygg på samma gång. Stödmuren ger intressanta nivåskillnader och ökar den användbara ytan på tomten genom att avlägsna slänter. Men det är inte alltid ett projekt måste vara praktiskt utan stödmuren kan också byggas fristående och återfyllas med matjord där en rabatt kan planteras. Om du inte behöver stödmurens hållfasthet kan du experimentera med vilket stenmaterial du vill för att istället skapa en avgränsning mellan två ytor.
Att använda stenlim gör arbetet enkelt då murbruk inte behöver blandas, men det underlättar också läggningen då murstenarna inte behöver vägas av på samma sätt som när de läggs i murbruk. När du använder stenlim kommer stenarna i direkt kontakt med varandra och ingen avvägning i bruket behöver göras så länge underlaget är plant. Detta betyder också att justeringar är svårare att göra med stenlim än med murbruk som alltid går att applicera mer av. Var extra noga så att underlaget blir plant när du använder stenlim så kommer stenläggningen gå snabbt och enkelt.
Då denna typ av stödmur inte byggs lika kraftigt som en L-formad stödmur med armering, bör inte höjden överskrida 45 cm. Jordmassor är väldigt tunga och är marken dessutom lerig blir den ännu tyngre. Vid lerig mark bör höjden därför inte överskrida 35 cm. Om du vill bygga en högre stödmur utan murbruk finns det avsedda stödmursblock som möjliggör upp till en meter höga stödmurar. Stödmursblocken har speciella klackar som låser stenarna med varandra, vilket betyder att stenlim inte behöver användas förutom till att fästa krönplattor på murens topp.
Som kronan på verket är det snyggt att avsluta med en krönplatta som enkelt limmas fast med stenlim. Givetvis går det lika bra att använda exempelvis en marksten som kröning om du tycker att det passar bättre till din stödmur.
En stödmur av betong kräver väldigt lite underhåll men för att hålla muren ren och fri från påväxt är det bra att tvätta den med en högtryckstvätt en gång per år. Med åren kan vissa murstenar släppa från stenlimmet och därmed ligga löst i stödmuren. För att åtgärda lösa murstenar går det bra att lossa på murstenen och applicera nytt stenlim. Då murstenen är lagd i förband behåller stödmuren sin form även om en mursten avlägsnas för reparation.
Blöt murstenen med lite vatten innan kapning så dammar det mindre.
Om du ska anlägga en rabatt längs stödmuren kan rabatten täckas med dekorsten för ett elegant utseende.
Om stödmuren muras på ett ställe där vatten lätt samlas bör du placera en dräneringsslang i makadambädden och avleda till lämpligt ställe.
Utför gärna arbetet när marken är helt tjälfri så minimerar du riskerna för sättningar.
För god stabilitet ska minst 10 % av stödmurens totala höjd vara under marknivån.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet bygga stödmur av murblock.
Där stödmuren ska placeras gräver du en ränna som är lika bred som murens höjd. Djupet bör vara minst 30 cm för att ge plats för makadam och därmed få ett stabilt och dränerande underlag. Det är viktigt att schaktbotten i rännan är fri från matjord.
Rulla ut en markduk mot schaktbotten för att separera marken och makadamen som senare läggs i rännan. Vänta med att skära av duken tills stödmuren är återfylld.
Lägg i ett minst 10 cm tjockt lager med makadam (kornstorlek 8/16) och packa väl med en 60–100 kg vibratorplatta. Väg av ytan med ett vattenpass och fyll på eventuella svackor med mer makadam som packas med vibratorplattan.
Lägg på ett tunt lager finare grus på makadamen för att enklare justera murstenen senare. Väg av ytan med ett vattenpass tills den är rak i alla riktningar där murstenen ska placeras.
Om stödmuren ska byggas rakt är det enklast att använda ett murarsnöre mellan två stakkäppar eller liknande fixpunkter.
Lägg första raden med mursten på grusbädden efter murarsnörets position. Använd ett vattenpass och knacka på stenarna med en gummiklubba tills de är i våg.
Ta bort allt damm och smuts från murstenarna och applicera två strängar stenlim, en i framkant och en i bakkant.
Lägg nästa skift i förband, det vill säga med förskjutna skarvar, för extra god stabilitet. För att kapa murstenen används en vinkelslip med sten- eller diamantklinga.
När stenlimmet har torkat kan återfyllningen påbörjas bakom stödmuren. Låt markduken ligga mot den befintliga marken och fyll med minst 10 cm makadam bakom stödmuren för att avleda vatten. Skär av duken strax under färdig marknivå.
Här kan du få svar på dina frågor!. Ställ en fråga direkt till oss eller bläddra dig fram till ditt svar.