Takshingel

3m2
ART.NR: 17413
Recensioner
Takshingel är ett starkt takmaterial med fint utseende och låg vikt.
Läs mer
st
stock
Saldo i butik Välj butik
Välj butik för att se lagerstatus
delivery-truck
Köp online
Ange postnummer för leverans och lagerinformation.
close
Sök efter postnummer

Takshingel

Takshingel är ett slitstarkt takmaterial med snyggt utseende och låg vikt. Det består av mineralfiberfilt som impregneras och beläggs med en speciell typ av asfalt. Det yttersta lagret utgörs av skiffergranulat som bland annat skyddar mot ultraviolett strålning. Shingelplattorna har mönsteranpassat klister på undersidan som ger bra vidhäftning. Plattorna läggs omlott och fästs med pappspik.

Fördelar

• Snyggt utseende som ger taket ett fint uttryck.
• Låg vikt (mellan 7,7 och 9,4 kg per kvadratmeter) vilket gör stor skillnad, i synnerhet när nytt tak ska läggas på äldre hus.
• Enkelt att anpassa för fantasifulla taklösningar.
• Lång hållbarhet.
• Ekonomiskt.
• Stadigt.

Förberedelser

Takshingel passar bäst för så kallade kalltak, d.v.s. välventilerade yttertak. Innan du påbörjar takläggningen bör du kontrollera att taket är tillräckligt ventilerat. Se också till att underlaget är plant, spikbart och att lutningen är minst 14 grader. Om lutningen är mindre än 18 grader bör underlagstäckning läggas på hela takytan.
Om lutningen är större måste foglimmad underlagstäckning läggas från takfoten till minst 1 meter innanför ytterväggens insida. Om det finns fönster, skorstenar eller andra genomföringar i taket måste dessa också täckas med underlagstäckning.
Innan shingelplattorna läggs bör du kontrollera att eventuella ojämnheter i taket elimineras. Om det finns befintlig takpapp på taket och pappen ligger på takets fall rekommenderar vi att detta lager tas bort eftersom det annars kan synas genom shingelplattorna.
Slutligen bör rännkrokar, fotplåtar, gavellister och vinkelrännor monteras innan du börjar lägga shingelplattorna.

Förvaring

Om temperaturen är lägre än 5 °C ska plattorna förvaras minst ett dygn i en temperatur på minst 18 °C. Ta sedan isär plattorna allteftersom de ska läggas. Om plattorna läggs på vintern eller i hård vind bör deras klister värmas med exempelvis varmluftspistol så att de fäster ordentligt.

Läggning av shingelplattor

Shingelplattorna har ett styrspår som gör att de passar in i varandra och underlättar läggningen. Den första plattraden lägger du på takets fotplåtar. Fäst varje platta med fyra pappspikar som placeras 2,5 cm ovanför varje insnitt.
Om takets lutning är större än 45 grader rekommenderas 2 spikar med 40 mm mellanrum på vardera sida av plattans styrspår, alltså totalt 6 spikar. På så sätt spikas varje platta fast i det så kallade randområdet, d.v.s. en meter runt hela taket.
På varje platta finns en regel och ett styrspår. Vid läggning ska regeln tryckas in i spåret. Därmed hamnar plattan på rätt plats. Genom att fästa ett snöre vinkelrätt mot takfoten får du en snörslå som hjälper dig att få varje rad helt rak.
Lägg nästa rad med en halv tungbredds (shingelplattans spetsiga ände) förskjutning i sidled.

Takgenomföringar

Om det finns takgenomföringar läggs shingelplattorna fram till dessas nedre kant. När det är klart kan takgenomföringens beslag monteras. Därefter läggs shingelplattorna så att de täcker beslagets sido- och bakkanter. Slutligen fästs shingelplattornas tungor i beslagets flänsar. Dessa fästs med asfaltlim.

Montering av vindskiva

Vid vindskivor lägger du shingelplattorna över trekantslisten och vindskivans överkant. Därefter spikas shingelplattorna fast i trekantslisten och vindskivan. Skär längs plattan och montera sedan vindskivebeslag ovanpå shingelplattorna och vindskivan.

Avslutning mot taknock

Plattorna avslutas mot taknock genom att skäras längs taknockens kant. På takets andra sida läggs takshingeln 10 cm över taknocken och fästs med pappspik 7 cm ner på motsatt sida.

Taknocksplattor

Använd taknocksplattor för att täta nocken. Fäst ett snöre längs taknocken en halv takplattelängd ned på taket som snörslå. Lägg plattorna så att de överlappar varandra med en halv plattlängd. Taknocksplattorna spikas i varje limfält.
Läs mer
Subtitle 3m2
Varumärke Trebolit
Leverantörens artikelnummer 60360
Only Option Entity ID 74624

Inspireras av våra gör-det-själv guider

  • Fiskbensmönster är lika klassiskt för parkettgolv som ovanligt för trädäck. Precis som med parkett kräver detta läggningsmönster lite mer precision och tid. Men det väl värt det extra slitet när allt väl är på plats. Vill du inte lägga hela trädäcket i samma mönster så kan ett parti med fiskbenstrall bryta av fint och hjälpa till att skapa rum på uteplatsen.
  • Har du en trappa är den central i ditt hem. Med en trapprenovering kan du verkligen förbättra det. Trappor utsätts för hårt slitage och kan vara synligt för dig och dina gäster. Det behöver inte vara så krångligt att slipa en trappa, men det är en del jobb och tar några dagar beroende på hur sliten din trappa är.
  • Målade väggar i all ära men med tapeter kan du snabbt få snygga väggar med valfritt mönster eller varför inte en riktigt schysst bild! Att tapetsera är en gammal tradition med anrika rötter men utbudet har nog aldrig varit så stort och varierat som nu. Dessutom är moderna ”non-woven”-tapeter riktigt enkla att sätta upp och passar perfekt som ett första projekt för hemmafixaren.
  • Med en egengjord bänkskiva i betong som andas rustikt hantverk ger du ditt kök ett lyft. Eller varför inte gjuta en bordsskiva till bordsunderredet du byggt? Oavsett vilket så är det inte så svårt att fixa själv. Större skivor är tunga, så det är bra att vara fler som hjälps åt. Belöningen blir en vacker yta som håller länge och helt unik för just ditt hem.